Imtech NV

Dekkingsgraad Pensioenfonds Imtech: 96,40% in plaats van benodigde 96,75%

Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt mede namens het Pensioenfonds Imtech bekend dat het Pensioenfonds Imtech behoort tot de groep pensioenfondsen die door de De Nederlandsche Bank (DNB) zijn geïnformeerd dat op grond van de brief van minister Donner een mogelijke korting op pensioenaanspraken versneld dient te worden uitgevoerd. Volgens het bij de DNB ingediende herstelplan, dat zich richt op een aanwezige dekkingsgraad van 105% ultimo 2013, zou de dekkingsgraad van het Pensioenfonds Imtech per 30 juni 2010 96,75% moeten bedragen. Op genoemde datum beschikt het Pensioenfonds Imtech echter over een geschatte kwartaaldekkingsgraad van 96,40%. Hiermee loopt het herstelplan fractioneel (0,35%) achter op de eigen doelstellingen.

Imtech N.V. telt ongeveer 25.000 medewerkers, waarvan circa 7.300 in Nederland. Driekwart - circa 5.500 personen - van de in Nederland werkzame medewerkers is verzekerd bij het Bedrijfstakpensioenfonds 'Pensioenfonds Metaal en Technische bedrijfstakken' (PMT). Het Pensioenfonds Imtech telt naast de overige 1.870 actieve medewerkers, 770 gewezen deelnemers (de zogenaamde 'slapers') en 1.135 pensioentrekkenden.

Op 12 december 2008 is DNB op de hoogte gesteld van de situatie van een dekkingstekort waarin het Pensioenfonds Imtech sinds november 2008 als gevolg van de economische crisis terecht is gekomen. Per ultimo december 2008 bedroeg de dekkingsgraad 95,2%. Op grond van de artikelen 138 en 140 van de Pensioenwet en conform de richtlijnen van DNB is een herstelplan ingediend om ultimo 2013 een dekkingsgraad van 105% te bereiken. Het Pensioenfonds Imtech was goed op weg dit herstelplan te halen. Op 31 december 2009 bedroeg de dekkingsgraad 99,4%. Zonder extra reservering voor langer leven zou deze zelfs 103,9% hebben bedragen. Door met name de impact van de huidige lage lange rente is de dekkingsgraad per 30 juni 2010 teruggevallen tot 96,40%. Hierbij dient te worden aangetekend dat Pensioenfonds Imtech in haar herstelplan voorzichtigheidshalve is uitgegaan van conservatieve rendementsverwachtingen. Bovendien is sprake van een relatief laag risicoprofiel, omdat de pensioenverplichtingen voor 80% gematcht zijn met de beleggingsportefeuille.

De inmiddels bekende brief van 17 augustus jl. van (demissionair) minister Donner stelt dat 18 pensioenfondsen een herstelplan hebben ingediend met hierin een 'kortingsbepaling'. Deze bepaling houdt in dat bij onvoldoende herstel van de financiële positie van het pensioenfonds de pensioenaanspraken van alle verzekerden (deelnemers, 'slapers' en pensioentrekkenden) evenredig verlaagd kunnen worden. Het Bestuur van Pensioenfonds Imtech heeft in het herstelplan het standpunt ingenomen dat - naast premieverhoging en het achterwege laten van indexatie - uit oogpunt van evenwichtige belangenafweging aan alle verzekerden een offer gevraagd kan worden in de vorm van het zogenoemde 'afstempelen'.

Het herstelplan is ingediend door het Bestuur van het Pensioenfonds Imtech met goedkeuring van de Deelnemersraad van het pensioenfonds. Alle belanghebbenden van het fonds zijn reeds in 2009 geïnformeerd over het herstelplan, inclusief de mogelijkheid tot korting.

Het Bestuur van het Pensioenfonds Imtech beraadt zich mede in overleg met Imtech N.V. op korte termijn over de nieuw ontstane situatie en mogelijke noodzakelijke aanvullende maatregelen. Hierover zal DNB worden geïnformeerd.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0




Imtech NV