Ingezonden persbericht


-------- PERSBERICHT --------

STIP vraagt college om opkomstverhogende maatregelen bij verkiezingen

Delft, 23 augustus 2010 - Gemeenteraadsfractie Studenten Techniek In Politiek signaleert een taalbarrière voor niet-Nederlandstalige stemgerechtigde Delftenaren tijdens verkiezingen. De coalitiepartij stelt vandaag schriftelijke vragen aan het college van B&W.

Stempassen worden momenteel enkel in het Nederlands verstrekt zonder aanvullende informatie voor anderstaligen. Het wordt niet-Nederlandstalige stemgerechtigde Delftenaren naar mening van STIP onredelijk en onnodig moeilijk gemaakt om te stemmen.

Delft koestert de ambitie om haar internationale positie als zogeheten 'kennisstad' mét bijbehorende internationale kenniswerkers te versterken. Verder wil zij een open en gastvrije stad zijn. In de schriftelijke vragen aan het college haalt STIP het coalitieakkoord 2010-2014 'Aan het werk', aan: 'klare taal is het devies'. De gemeente communiceert 'in twee talen: Nederlands en Engels.'

STIP vraagt het college om erkenning van het probleem en draagt een oplossing aan: Bart Bikkers, gemeenteraadslid voor STIP, stelt dat het drukken van de stempassen (formaat A5) op een A4-formaat papier 'een goed bevallen mogelijkheid' is in onder andere Rotterdam.

Naar verwachting zal het college de vragen binnen 30 dagen beantwoorden.




Ingezonden persbericht