Politie Haaglanden

Extra persbericht verdacht pakketje

Delft, 25-08-2010

Verdacht pakketje aangetroffen onder auto Syriësingel Delft De Explosieven Opruimingsdienst heeft woensdagmiddag een verdacht pakketje verwijderd dat bevestigd was onder een auto die geparkeerd stond op de Syriësingel.

Omstreeks 05.30 uur kreeg de meldkamer van Politie Haaglanden de melding dat er onder een geparkeerde auto aan de Syriësingel mogelijk iets bevestigd was. Direct gingen agenten poolshoogte nemen. Zij zetten de omgeving af, legden het tramverkeer in de omgeving stil en ontruimden uit veiligheidsoverwegingen 22 woningen. Ook kwam de ploeg Wapens, Explosieven en Narcotica van Politie Haaglanden ter plaatse.

Omdat zij niet konden vaststellen dan wel uitsluiten of het daadwerkelijk om een explosief ging, riepen zij de hulp in van de Explosieven Opruimingdienst (EOD) van Defensie. Publiek en toegestroomde media werden vanwege de mogelijke gevaarzetting op afstand gehouden. De EOD gebruikte voor de verkenning een 'Wheelbarrow', een speciale explosievenrobot die geïmproviseerde explosieven kan verkennen. De EOD was urenlang bezig om het verdachte pakketje veilig te verwijderen. Het Nederlands Forensisch Instituut zal de inhoud van het pakketje onderzoeken.

Ook de auto waaronder het pakketje bevestigd was, is veiliggesteld voor onderzoek. De autos die direct naast dit voertuig waren geparkeerd zijn uit voorzorg eveneens onderzocht.

De buurtbewoners, die door de Gemeente Delft tijdelijk werden opgevangen in buurthuis de Hofstede, zijn inmiddels weer terug naar hun woningen. Bureau Regionale Recherche en de recherche van Bureau Delft onderzoeken de zaak en zijn bezig met een groot buurtonderzoek.