MKB-Nederland


24 augustus 2010
`Waarderingskamer moet WOZ-stijging onderzoeken'

MKB-Nederland heeft de Waarderingskamer gevraagd om de waardebepaling van winkelpanden in een aantal gemeenten nader te onderzoeken. Dit doet zij naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf van vanochtend, waaruit blijkt dat circa dertig gemeenten de WOZ-waarde van winkelpanden met tientallen procenten hebben verhoogd. Daardoor moeten ondernemers duizenden euro's meer aan onroerende zaakbelasting betalen.

MKB-Nederland en de Nationale Winkelraad zijn bezorgd over de door de detailhandel gemelde, soms exceptioneel hoge waardestijgingen. Gemeenten stellen de waarde van onroerende zaken in het economisch verkeer vast volgens de objectieve regels van de Wet WOZ. MKB-Nederland kan echter niet oordelen over de juistheid van de hoogte van de vastgestelde WOZ-waarden. Daarom heeft de ondernemersorganisatie de Waarderingskamer ingeschakeld, die toezicht houdt op de waardevaststelling door gemeenten.

MKB-Nederland en de Nationale Winkelraad adviseren ondernemers die met dit soort waardestijgingen worden geconfronteerd bezwaar te maken bij de gemeente. Indien dit niet leidt tot een aanpassing van de waarde, dan is er de mogelijkheid om bij de rechter in beroep te gaan. De ondernemersorganisatie raadt ondernemers verder aan om zo mogelijk ook collectief hun bezwaren bij de gemeente kenbaar te maken.