Diergaarde Blijdorp


---

Alligatorschildpadjes geboren in Blijdorp
25-08-2010
In Diergaarde Blijdorp hebben de alligatorschildpadden gezorgd voor vier jongen. Dat is een primeur voor Blijdorp en alleen de dierentuin van Barcelona heeft eerder met alligatorschildpadden kunnen fokken. Blijdorp is dus erg blij met dit bijzondere fokresultaat!

De jonge schildpadjes zijn in Blijdorp te zien in de Rivièrahal en in de speciale schildpaddenruimte tegenover het binnenverblijf van de nijlpaarden. De ouders van de jonkies huizen in de voormalige Krokodillenhal van het Rivièrahal-complex, waar ze een vrij ondiep, open waterbassin bewonen. Blijkbaar bevalt het de dieren daar zo goed, dat ze in mei dit jaar voor het eerst bevruchte eieren legden. De eerste jongen kwamen in juli uit het ei en uit het laatste bevruchte ei kwam afgelopen zondag het vierde jong.

Van de vier volwassen alligatorschildpadden in Blijdorp zijn er drie al sinds 1983 in de Diergaarde; de vierde voegde zich in 1997 bij het trio. Het gaat hierbij om twee mannetjes en twee vrouwtjes. In de Europese dierentuinen leven in totaal maar zo'n vijftig alligatorschildpadden.

Gelukkig behoort de alligatorschildpad (nog) niet tot de ernstig bedreigde diersoorten, al is het verspreidingsgebied wel geslonken. Dat komt waarschijnlijk door de jacht omdat het smakelijke vlees van de schildpadden erg gewild is. In het wild is de alligatorschildpad te vinden in waterrijke gebieden in het zuiden en midden van de Verenigde Staten. Het is een van de grootste zoetwaterschildpadsoorten, waarvan het schild zo'n 75 cm. lang kan worden. Uitgegroeide dieren kunnen wel 100 kilo wegen! Alligatorschildpadden zijn verwant aan de beruchte bijtschildpadden en net als zij kunnen ze flink van zich af bijten. Gezien de grootte en het agressieve gedrag van deze dieren zijn alligatorschildpadden totaal ongeschikt om door particulieren als huisdier te worden gehouden.