Damen Shipyard

Brief aan de Eerste Kamer der Staten Generaal

Geachte heer Opstelten,

Het onderwerp bezuinigingen vormt een belangrijk thema in het kader van de formatie van het nieuwe kabinet. Daarbij wordt misschien ook gedacht aan bezuinigingen op het aantal diplomatieke buitenlandse posten van Nederland. Met deze brief wil ik u en de bij de formatie betrokken partijen deelgenoot maken van de negatieve effecten van dergelijke bezuinigingen op de Nederlandse export. In deze brief voer ik een pleidooi voor het tegenovergestelde, namelijk uitbreiding van het aantal vertegenwoordigingen in het buitenland.

De geringe geografische omvang van Nederland in relatie tot zijn grote economie, die berust op de activiteit van verhoudingsgewijs veel kleine en middelgrote bedrijven, maken de buitenlandse posten van essentieel belang. Nederland haalt een groot deel van zijn welvaart uit het buitenland. Deze posten vormen de uiterst belangrijke schakel bij het opbouwen en onderhouden van locale contacten en netwerken en zijn hierdoor een grote steun en hulp voor alle Nederlandse exporteurs, in het bijzonder voor de exporteurs van kapitaalgoederen, zoals Damen Shipyards.

Wij behoren tot de groep van Nederlandse bedrijven die voor het grootste deel afhankelijk zijn van exporten en die belangrijke opdrachten weghalen uit de zogenaamde ver-weg-markten, zoals Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Midden-Oosten en Verre Oosten. De effecten voor de toeleveraars aan deze exporteurs verveelvoudigen het economische belang ervan voor ons land.

Ik pleit er dan ook voor het aantal diplomatieke posten uit te breiden in landen gelegen in de genoemde verder weg gelegen markten en zeker niet te verminderen. Juist in de verder weg gelegen markten liggen uitstekende mogelijkheden voor Nederlandse exporterende bedrijven. Het investeren in diplomatieke posten in die landen heeft directe positieve effecten op de Nederlandse export en daarmee op de nationale economie.

Enkele ondersteunende argumenten:


- Veel exportafhankelijke Nederlandse bedrijven zijn van een omvang, die hen niet âautomatischâ toegang verschaft tot de politieke besluitvormers in zeer veel landen op deze wereld waar de politiek een doorslaggevende rol vervult in (de sturing van) het bedrijfsleven. Dat geldt niet alleen voor verder weg gelegen landen. Diplomatieke posten vervullen in het verkrijgen en onderhouden van de juiste contacten én in het permanent verwerven van kostbare informatie een onmisbare rol.


- Sluiting van deze posten leidt daarin tot kapitaalsvernietiging, die al direct tot aanzienlijk meer verliezen voor onze economie leidt dan zij als kostenbesparing voor de begroting oplevert.


- Samenvoeging van landen onder één diplomatieke post in één van de samengevoegde landen levert een situatie op waarin diplomaten voortdurend rondreizen, zonder in staat te zijn in de afzonderlijke landen een intensief, persoonlijk en werkzaam netwerk in stand te houden. Bovendien wordt het juist als negatief ervaren door de landen waar de ambassade niet zelf is gevestigd, maar die ressorteren onder een ambassade in een buurland.


- âEU-vertegenwoordigingenâ, waarover wordt gesproken, vormen waar het om directe economische contacten niet altijd een voordeel voor Nederland. Het ligt voor de hand dat de grote EU-landen in veel situaties een dominante rol vervullen in die
vertegenwoor­di­gingen.

Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland hebben steeds een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van Damen Shipyards en vele andere exporteurs die wij kennen en met wie wij regelmatig contact hebben. Zij vormen, naast de niet aflatende activiteiten van de betreffende bedrijven zelf, de effectiefste manier om de Nederlandse export te bevorderen, vele malen beter dan andere exportbevorderende maatregelen. De hele structuur past bovendien uitstekend in het overheidsbeleid om middelgrote en kleinere bedrijven te stimuleren om de exportmarkt op te gaan.

Waarom deze structuur dan afbreken? Het duidelijkste recente voorbeeld voor ons bedrijf vormt de opening van een Nederlandse ambassade in Azerbeidzjan in 2009, het grootste land van de Kaukasus. Alleen al het feit van de vestiging van deze ambassade in de hoofdstad Bakoe heeft een zodanige goodwill voor Nederland bij de regering bewerkstelligd dat Damen Shipyards nu zeer dichtbij is van een grote order voor schepen.

Ik schrijf dit in het besef dat u, geachte heer Opstelten, en de onderhandelaars van de partijen met wie u praat zichzelf een duidelijke bezuinigingsopdracht hebben gegeven. Dat is begrijpelijk. Hier zou het echter gaan om een bezuiniging die geen bezuiniging is. Zij kost ons aanzienlijk meer dan zij oplevert.

Een kopie van deze brief sturen wij aan de heren Rutte, Verhagen en Wilders.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

DAMEN SHIPYARDS GROUP

Kommer Damen

Voorzitter Damen Shipyards Group