Gemeente Zwolle

Bijzondere boekhandel in Broerenkerk stap dichterbij

Zwolle krijgt, wat burgemeester en wethouders betreft, een hoogwaardige boekhandel annex centrum voor cultuurbeleving in de monumentale Broerenkerk, in de historische binnenstad. Het college wil het Rijksmonument in erfpacht geven aan de initiatiefnemer van het plan, de heer Waanders. Het stadsbestuur heeft dinsdag 24 augustus een aantal voorwaarden vastgesteld om deze voor de stad buitengewoon positieve ontwikkeling mogelijk te maken. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het voorstel van het college.

De gemeente ondersteunt het ambitieuze plan van Waanders. De boekhandel die door aanvullende voorzieningen uit kan groeien tot een bijzonder centrum voor cultuurbeleving krijgt een hoogwaardige kwaliteit en uitstraling. De verwachting is dat de `boekhandel-plus', die op fraaie wijze in de kerk wordt gehuisvest, tot extra bezoekers aan de Zwolse binnenstad leidt en bovendien het gebied rond de Broerenkerk aantrekkelijker maakt.

De gemeenteraad heeft eerder al aangegeven dat Zwolle al het mogelijke moet doen om tot een overeenkomst met Waanders te komen. De afgelopen maanden is in overleg tussen de gemeente en de ondernemer bepaald hoe het plan zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden. Inzet van de gemeente daarbij is de zorg voor de monumentale kerk. Burgemeester en wethouders stellen nu dat een (eeuwigdurende) erfpachtovereenkomst met een aantal aanvullende voorwaarden het gebouw, het interieur (waaronder het orgel) én het plan van Waanders het beste dienen.

Kern van de overeenkomst is voor de gemeente dat in de toekomst de kerk alleen gebruikt kan worden voor de kwalitatief hoogwaardige boekhandel annex centrum voor cultuurbeleving en niet voor andere detailhandel. Waanders wordt verantwoordelijk voor onderhoud van de kerk en het daarin aanwezige orgel. De afspraken voor onderhoud zijn gemaakt op basis van een advies van Monumentenwacht Overijssel en Flevoland.

De verwachting is dat de nieuwe boekhandel medio 2012 de (kerk)deuren kan openen.
Broerenkerk impressie