Artsen zonder Grenzen

Overstromingen Pakistan: Artsen zonder Grenzen blijft hulp uitbreiden

25-08-2010

Meer dan 4 weken nadat Artsen zonder Grenzen startte met de noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan blijven we onze activiteiten in het rampgebied verder uitbreiden. Ook zal Artsen zonder Grenzen in nieuwe gebieden aan de slag gaan, waar slachtoffers tot nog toe nog geen hulp kregen.

Waterpeil blijft stijgen

In de provincies Belutsjistan en Sindh heeft het stijgende water op sommige plaatsen meer dan 90 procent van de bevolking ontheemd. In verschillende gebieden blijft het waterpeil stijgen, omdat de watermassa breuken in aan aantal dammen heeft veroorzaakt. In het zuiden van Sindh en Kashmor hebben families hun toevlucht gezocht op hoger gelegen terrein langs kanalen, spoorlijnen en wegen.

Meer hulpverlening op meer plaatsen

In Sukkur, in het noorden van Sindh, is Artsen zonder Grenzen daarom begonnen met de verdeling van hulpgoederen en zijn 3 mobiele hulpposten ingezet. De hulpposten zien groepen van soms wel duizend mensen die dringend medische zorgen nodig hebben, vooral kinderen. Daarnaast ondersteunen onze teams de kinderafdeling van het ziekenhuis in Sukkur. In de stad Dera Murad Jamali heeft Artsen zonder Grenzen inmiddels 300 kinderen onder de 5 jaar oud opgenomen voor ernstig ondervoeding.

Coördinatiepost en verkenningen

In het zuiden van Sindh heeft Artsen zonder Grenzen een nieuwe coördinatiepost geïnstalleerd om de hulpverlening in het gebied te organiseren. Verkenningsteams blijven gebieden in Sindh en Belutsjistan, maar ook in de provincies Punjab en Khyber Pakhtunkhwa, bezoeken om tegemoet te kunnen komen aan de enorme medische en humanitaire noden.

Zuiver water

Om de mogelijke uitbraak van ziekten tegen te gaan, distribueert Artsen zonder Grenzen zuiver water in de steden en een aantal afgelegen dorpen in Khyber Pakhtunkhwa. De komende dagen zal ook in Sindh en Belutsjistan drinkwater uitgedeeld worden. In de steden Dera Murad Jamali en Sukkur zullen teams bekijken hoe het water van het waterleidingsysteem gezuiverd kan worden voor het bij de mensen komt. Teams van Artsen zonder Grenzen verschaffen nu dagelijks 540.000 liter zuiver water in het overstromingsgebied.

Besmet water

Daarnaast worden ook emmers en jerrycans verdeeld aan families die niets hebben om het water te bewaren en worden lokale gemeenschappen ondersteund bij het schoonmaken en herstellen van besmette waterputten. `Het baart ons zorgen dat sommige families hun waterbronnen weer gebruiken. Het water is nog besmet en kan ziekten verspreiden. We blijven drinkwater distribueren tot we kunnen controleren of het water zuiver is,' vertelt Muhammad Shakeel, water-en-sanitatiespecialist voor Artsen zonder Grenzen in Nowshera.

Het werk van onze teams tot nu toe


* 16.664 mensen behandeld (in mobiele hulpposten en ziekenhuizen)
* 14.675 verschillende soorten kits met hulpgoederen uitgedeeld (1 kit per familie, ruim 102.700 mensen)

* 52 waterpunten opgezet

* 540.000 liter schoon water per dag

* 4.855 tenten gedistribueerd.

In verband met onze neutraliteit en onafhankelijkheid financieren wij ons werk in Pakistan geheel uit donaties van het publiek.

Geen onderdeel Samenwerkende Hulporganisaties, Giro 555

Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel meer uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro 555). Artsen zonder Grenzen werft zelfstandig zo veel mogelijk gelden voor noodhulp aan slachtoffers van rampen en oorlogen wereldwijd.

Bekijk onze uitgebreide update over onze noodhulpactiviteiten in Pakistan