Vialis
BR>

Schonere lucht dankzij EnViVer

Wat zijn de gevolgen voor het milieu door de aanleg van een nieuwe afrit of rotonde? Wat gebeurt er met de luchtkwaliteit als de maximum snelheid wijzigt? En zijn er alternatieven te bedenken die positiever uitpakken? Op dit soort vragen geeft het nieuwe verkeersmilieumodel EnViVer van Vialis en TNO antwoord.

Bij het regelen van het verkeer wordt tot nu toe vooral gekeken naar de doorstroming. Verkeerssimulatieprogramma's laten vooraf zien wat er met de doorstroming van het verkeer gebeurt door de aanleg van een nieuwe weg of de herinrichting van een kruispunt. De effecten op het milieu bleven tot nu toe onderbelicht. Zo kan de invoering van een groene golf positief uitpakken voor het verkeer op een belangrijke verkeersader in de stad, maar juist minder positief zijn voor het milieu.

EnViVer, een door Vialis in samenwerking met TNO ontwikkeld computermodel, bevat de gegevens die TNO verzamelde over de uitstoot van verschillende auto's onder wisselende omstandigheden. Door deze unieke database te koppelen aan het verkeerssimulatieprogramma Vissim is het mogelijk behalve de effecten op de doorstroming, ook die op het milieu vooraf in beeld te brengen.