Ingezonden persbericht


Persbericht

Tilburg, woensdag 25 augustus 2010

Campagne 'De Hilver, de vrije loop' start met opening Spruitenstroompje

Op 25 augustus kwamen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij de herinrichting van De Hilver bijeen in Oisterwijk. Doel van de samenkomst was de ingebruikname van het Spruitenstroompje. Tegelijkertijd vond de start van de campagne 'De Hilver, de vrije loop' plaats. Het was een gezellige bijeenkomst waar ook plaats was voor een informeel gesprek.

Mijlpaal
Ongeveer tachtig afgevaardigden van onder andere Dienst Landelijk Gebied, verschillende gemeenten, Grontmij, het waterschap, de ZLTO, terreinbeherende instanties en de provincie bezochten de bijeenkomst. Nadat zij jarenlang samen aan het project werkten, konden zij nu voor het eerst samen naar een mijlpaal kijken: de ingebruikname van het Spruitenstroompje, een zijloop van de Reusel. Het traject van deze beek is deels nieuw en deels hersteld.

Eerste water door Spruitenstroompje
Om het Spruitenstroompje officieel te openen nam de heer Will de Laat, Voorzitter Landinrichtingscommissie De Hilver, plaats in een grote graafmachine. Onder luid applaus verwijderde hij de sponning, zodat er voor het eerst water door het "nieuwe Spruitenstroompje" stroomde. Dit was een gedenkwaardig moment, aangezien de afronding van landinrichting De Hilver hiermee een stuk dichterbij komt.

'De Hilver, de vrije loop'
De ingebruikname van het beekje vormde tevens aftrap van de campagne 'De Hilver, de vrije loop'. Via deze campagne worden de omwonenden en andere betrokkenen vanaf het najaar geïnformeerd over de ontwikkelingen in De Hilver. Natuurlijk worden zij dan, o.a. via de lokale media, uitgenodigd bij vergelijkbare leuke momenten in de uitvoering om deze zelf "live" mee te maken!

Achtergrondinformatie De Hilver
De Hilver ligt voor het grootste gedeelte in de gemeenten Hilvarenbeek en Oisterwijk en heeft een oppervlakte van ongeveer 8.120 hectare. In dit gebied wordt de verkaveling voor de agrariërs verbeterd. Daarbij worden de oude structuren in het landschap zoveel mogelijk gehandhaafd en waar mogelijk beter zichtbaar gemaakt. Daarnaast worden ecologische verbindingen gerealiseerd, wordt ca. 700 hectare ecologische hoofdstructuur en ca. 70 hectare landschapsplan aangelegd. In de komende jaren wordt tevens de recreatiemogelijkheden verbeterd. De werkzaamheden die hiervoor nodig zijn, zijn bijvoorbeeld het graven en dempen van waterlopen, de aanleg van diverse kunstwerken, de hermeandering van de Reusel en het maken van waterbergingen. Deze werkzaamheden zijn begin januari van dit jaar begonnen en zijn uiterlijk eind 2011 klaar.