Gemeente Baarn

In Memoriam Burgemeester Jan de Groot

Uitgesproken tijdens de buitengewone raadsvergadering ter nagedachtenis aan burgemeester Jan de Groot op woensdag 25 augustus door waarnemend burgemeester Vries:

"Op vrijdag 20 augustus overleed burgemeester Jan de Groot. Hij was sinds 31 mei 2007 burgemeester van de gemeente Baarn. In het najaar van 2009 werd bij hem een ernstige ziekte geconstateerd, waarvoor hij verschillende medische behandelingen moest ondergaan. Sindsdien richtte burgemeester De Groot zich volledig op zijn herstel en het opnieuw op zich nemen van zijn taken en verantwoordelijkheden als burgemeester van Baarn. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn.

Jan de Groot heeft zijn leven in dienst gesteld van het openbaar bestuur. Al op zijn veertiende was hij politiek actief in de jongerenorganisatie van de VVD. Op zijn drieëntwintigste werd hij bestuursvoorzitter van de lokale VVD in zijn woonplaats Harderwijk. Hij is daar gedurende lange tijd raadslid en wethouder geweest. Van 1991 tot 1996 was hij daarnaast ook lid van Provinciale Staten van Gelderland.

Na deze periode van politieke betrokkenheid en inzet, wijdde hij zich aan de vervulling van het burgemeestersambt in de gemeenten Ruurlo, Hengelo Gld. (waarnemend), Vught, en Mill & Sint Hubert (waarnemend). In 2007 stemde de Baarnse gemeenteraad unaniem in met zijn voordracht als burgemeester van de gemeente Baarn.

Met zijn grote ervaring en innemende persoonlijkheid, toonde burgemeester De Groot zich een kundig bestuurder met oog voor mensen. De vertrouwenscommissie die zijn voordracht als burgemeester van Baarn adviseerde, zag in hem âeen boegbeeld, een belangenbehartiger en een verbinderâ. Zelf typeerde de heer De Groot zich als een burgemeester die de goede verstandhouding binnen de gemeente wil bevorderen. Hij begaf zich daartoe graag onder de mensen en hechtte zeer veel waarde aan persoonlijk contact. âVoor de Baarnaars ben ik aanspreekbaar, ook bij de plaatselijke grootgrutter of op de Brinkâ, zo omschreef Jan de Groot het zelf.

Wat betreft besluitvorming door het gemeentebestuur hechtte burgemeester De Groot aan de zekerheid dat alles werd meegewogen wat in de plaatselijke samenleving rond een besluit leeft. Als verbinder wilde hij op dit punt waar nodig kunnen bijsturen. Ook vond hij dat het gemeentebestuur de blik op de toekomst gericht moet houden, ook als dit op korte termijn minder prettige veranderingen met zich meebrengt. In zijn kennismakingsinterview met een lokale krant liet hij deze woorden optekenen: âKijk in perspectief, zodat je achteraf nooit spijt krijgt iets niet gedaan te hebben. Er moet sprake zijn van een dynamisch beheer, niet statisch, want stilstaan is achteruitgaan. Maar geef wel uitleg aan de bevolking.â Ook hechtte hij aan een goede uitvoering van de afspraken die de gemeente met inwoners gemaakt heeft, zodat de gemeente het vertrouwen van de burgers krijgt, wat nodig is om draagvlak voor het beleid te creëren. Daarnaast heeft hij zich in zijn rol als boegbeeld zeer ingezet voor regionale samenwerking met behoud van de eigen identiteit.

In zijn persoonlijke leven wist burgemeester De Groot zich omringd door zijn familie en door een groot aantal vrienden met wie hij onder meer zijn passie voor kunst en cultuur deelde. Hij was een groot liefhebber van opera en een trouw bezoeker van theatervoorstellingen. âIk kom er altijd wel vrienden tegenâ, verklaarde hij in een interview. Ook literatuur vormde een belangrijk onderdeel van zijn leven.

Toen zijn medische behandeling zijn volledige tijd en kracht bleek te eisen, stemde hij in met het aanstellen van een waarnemend burgemeester, met het oog op de belangen van de gemeente. In de gesprekken die ik met hem had, informeerde hij steeds naar het reilen en zeilen van de gemeente, van het college, van de raad en de medewerkers. Hij bleef er steeds heel dicht op zitten. In deze gesprekken kwam ook zijn grote betrokkenheid bij Baarn duidelijk naar voren. Jan beleefde Baarn als een âlot uit de loterijâ.

Deze zomer nam hij binnenskamers op waardige wijze afscheid van zijn ambt, toen hij aankondigde niet terug te keren als burgemeester.

Zijn betrokkenheid bij de samenleving, zijn grote bestuurlijke ervaring, zijn dynamiek en zijn innemende karakter zullen zeer gemist worden door familie, vrienden, kennissen, inwoners van onze gemeente en door een ieder met wie hij in zijn leven heeft samengewerkt. Met groot verdriet nemen wij als gemeentebestuur afscheid van een meelevend burgemeester, een voortreffelijk bestuurder en een beminnelijk mens. Zo zullen wij - en velen met ons - Jan de Groot in onze herinnering bewaren."
Â

Na het In Memoriam sprak de nestor van de gemeenteraad, de heer W.J.L. Genuit, de volgende woorden:

"Baarn neemt bedroefd afscheid van haar burgemeester Jan de Groot. In de korte tijd dat Jan de Groot zijn ambt in onze gemeente heeft kunnen uitoefenen, heeft hij op alle fronten waardering en respect geoogst voor de wijze waarop hij hieraan invulling gaf.

In zijn 'In Memoriam' heeft onze waarnemend burgemeester zo-even al gerefereerd aan de toespraak die Jan de Groot hield op 31 mei 2007 bij zijn installatie als burgemeester van Baarn, een toespraak waarin hij aangeeft een burgemeester van alle inwoners te willen zijn die voor iedereen aanspreekbaar is. Zijn toegankelijkheid en betrokkenheid zijn bijvoorbeeld tot uiting gekomen in zijn aanwezigheid bij vele activiteiten in de gemeente en zijn bezoeken aan inwoners, de 'high tea' op de gemeentedag, maar ook in zijn burgerjaarverslagen waarin hij inwoners uitnodigt om vooral contact met hem op te nemen als ze vragen of opmerkingen mochten hebben.

Jan de Groot liet duidelijk merken dat hij vond dat we best wat trotser mogen zijn op Baarn;
zo wees hij ons meermaals fijnzinnig op het feit dat Baarn stadsrechten bezit en had hij er plezier in om te werken aan activiteiten die tot doel hadden om de bekendheid van Baarn te vergroten.

Als voorzitter van de raad leidde hij de raadsvergaderingen op een rustige, ontspannen wijze en gaf hij veel ruimte aan het politieke debat. Maar hij kon ook discussies afkappen als die zich herhaalden of buiten de vergaderorde dreigden te treden.

Jan was een ervaren, nuchtere maar tegelijk ook een gedreven bestuurder. Efficiënt, to the point, maar ook met een groot relativeringsvermogen. Hij was niet bang om een mening te geven over allerlei onderwerpen, ook wanneer die niet direct tot zijn eigen portefeuille behoorden. Misschien is Jan diep in zijn hart altijd wel een beetje wethouder gebleven, getuige het enthousiasme waarmee hij ons kon verhalen over zijn wederwaardigheden indertijd als wethouder in Harderwijk. Â

Jan was een beminnelijk mens, hij was altijd bereid om met iedereen een gesprek aan te gaan waarvan het onderwerp echter niet zelden op enig moment een muzikale dan wel culinaire wending nam.

Want behalve bestuurder was Jan ook levensgenieter. En hij liet anderen meegenieten: bij een ontmoeting in privé-sfeer toonde Jan zich altijd zeer gastvrij en werd steevast een goed glas wijn geschonken. Jan had een positieve levensinstelling. Ook ten aanzien van zijn ziekte heeft hij lange tijd een bewonderenswaardig optimisme aan de dag gelegd. Hij weigerde te capituleren, bleef betrokken en toegewijd aan Baarn, en bleef tot kort voor het einde plannen maken voor een toekomst die hij helaas niet meer mag meemaken."

Â