KRO

KRO BlootGewoon, aflevering 5: De Studentes en De Fietsende Vaders

Uitzenddatum: 26/08/2010

In de nieuwe serie van KRO BlootGewoon: Naakt met een missie, gaan opnieuw verschillende groepen mensen uit de kleren voor een persoonlijk goed doel. In aflevering 5 van KRO BlootGewoon (26 augustus, 20:30 uur, Ned. 1) gaan weer twee groepen uit de kleren voor hun persoonlijke goede doel. Ditmaal zijn de `studentes' die uit de kleren gaan voor het Helen Dowling Instituut en de `fietsende vaders' die naakt gaan poseren voor de Duchenne Heroes, de stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar deze ernstige en erfelijke spierziekte.

De `studentes'
Deze groep zet zich in voor het Helen Dowling Instituut; dat psychosociale begeleiding geeft aan honderden mensen met kanker en hun naasten. Zowel individueel als in groepen. De psychosociale begeleiding kan zowel patiënten als hun naasten helpen de nieuwe levenssituatie aan te passen. De begeleiding komt nooit in de plaats van de medische behandeling, maar is gericht op de emotionele, psychologische en relationele gevolgen van de ziekte. Sanne kreeg acute leukemie op haar achttiende. Het begon ermee dat ze zich niet zo lekker voelde en ze had enorm ontstoken tandvlees, zo erg dat ze haar tanden op een gegeven moment niet meer kon zien. Haar bloedwaardes zijn gemeten en eigenlijk was vrij snel duidelijk dat ze acute leukemie had. "Het was zo onwerkelijk, ik was net klaar met mijn middelbare school, op kamers in Utrecht, een nieuwe studie en dan word je zo uit dat leven getrokken." Samen met haar vriendinnen en moeder gaat Sanne zich inzetten voor het Helen Dowling Instituut. Voor iedereen was het een moeilijke periode. Vriendin Sascha: "Als ik op bezoek was, praatte we niet echt over het ziek zijn. Ik had meer willen doen voor Sanne. Het HDI had daar zeker bij kunnenhelpen, al was het één gesprek, een telefoontje of een folder was misschien al genoeg geweest. Je kunt het ook niet in je eentje allemaal verwerken. Daarom is het goed dat er zoiets als het HDI bestaat."

Sanne's moeder Winnie heeft in de periode dat haar dochter ziek was een aantal gesprekken gehad bij het HDI: "De psycholoog zei dat ik mezelf niet weg hoefde te cijferen. Het waren zulke fijne gesprekken, zo waardevol. Ik ben er drie keer geweest, maar dat was voldoende. Het is een heel bijzonder instituut, ik gun hen alles. Door die gesprekken heb ik dingen in perspectief kunnen plaatsen"

Sanne: "Het HDI kan veel voor mensen doen, vooral voor familie. Mijn moeder is er ook geweest. Ik was alleen bezig met overleven, dat was het enige waar ik mee bezig was. Maar zeker voor naasten kan een instelling als HDI heel goed helpen." Meer informatie: http://www.hdi.nl/

De `fietsende vaders' Deze vaders, waarvan een collega een zoon met Duchenne heeft, gaan poseren voor de stichting Duchenne Heroes. Duchenne is een ernstige en erfelijke spierziekte die vrijwel alleen bij jongens voorkomt. Duchenne Heroes zet zich in voor deze ziekte. In ons land hebben ongeveer achthonderd jongens deze ziekte. De ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes heeft de levensverwachting van de patiënten doen toenemen tot 30 jaar, maar zelfs nu sterven er patiënten voor hun twintigste jaar.

Op dit moment is Duchenne nog niet te genezen of te voorkomen. Maar een wetenschappelijke doorbraak lijkt eindelijk dichtbij. Eén van de projecten die mede door Duchenne Heroes is gefinancierd, gaf hoopgevende resultaten bij experimenten. De eerste klinische tests met een groep patiëntjes is gestart. Eindelijk gloort er hoop.

In september gaan de vaders een tocht fietsen t.b.v. de spierziekte Duchenne. Voor deze tocht zamelen ze zoveel mogelijk geld in; dit is één van de acties. Ze willen graag aandacht voor deze dodelijke spierziekte. Als vier vaders die samen op de zondagochtend met elkaar sporten kwamen ze op het idee om zich in te gaan zetten voor het goede doel. Samen met hun twee verzorgers/begeleiders en de fotograaf. Zelf hebben ze allemaal gezonde kinderen, daarom willen ze zich juist inzetten voor kinderen die ziek zijn. Je kunt je namelijk met gezonde kinderen bijna niet voorstellen wat voor een impact een ziek kind op je leven heeft. Anton en Bas hebben een collega (Peter) waarvan de zoon (Bart, 13 jaar) Duchenne heeft. Anton: Indrukwekkend was het allemaal toen we bij Peter en Bart op bezoek waren, we werden er stil van. Tja wat zeg je allemaal tegen een jongen die 100% verstand heeft en waarvan het lichaam langzaam aftakelt. Het verhaal is heel triest. Meer informatie: http://www.duchenneheroes.nl/ I

In totaal gaan twaalf groepen voor een zelf gekozen goed doel (vanuit persoonlijke betrokkenheid) uit de kleren voor een fotoshoot. De beste foto van elke groep, gekozen door een vakjury, komt op een stijlvolle naaktkalender te staan. Via een donatie aan het betreffende goede doel is de kalender te verkrijgen.

Presentatie: Anita Witzier

KRO BlootGewoon: Naakt met een missie, aflevering 5: `de studentes en de fietsende vaders', 26 augustus, 20:30 uur, Nederland 1