CDA

Ferrier: werkbezoek aan Haïti
woensdag 21 juli 2010

CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier brengt van 26 augustus t/m 3 september een bezoek aan Haïti. Dit werkbezoek wordt mede georganiseerd door de stichting Woord en Daad, een organisatie die vanuit christelijk perspectief de armoede bestrijdt. Haïti werd in de Stille Oceaan op 12 januari getroffen door een zware aardbeving. Naar schatting zijn er tussen de 100.000 en 200.000 mensen overleden en zoân anderhalf miljoen mensen dakloos geworden.

Door particuliere donaties en overheidsgelden stelde Nederland in totaal meer dan 100 mln euro beschikbaar voor wederopbouw. Het is de bedoeling ter plekke na te gaan hoe dat geld besteed wordt en hoe de wederopbouw in het algemeen vordert. Het is goed om een realistische beeldvorming over de wederopbouw te hebben. Noodhulp is een belangrijk politiek instrument. Dat moet dan ook optimaal zijn.

Maar voor Ferrier is er meer. Een ander belangrijk doel van het bezoek is om met de mensen en organisaties ter plaatse na te gaan wat er zou moeten gebeuren om de situatie in Haïti structureel te verbeteren. Ferrier: âNederland zet zich in voor verbetering van de situatie in Haïti via de EU. Maar ik heb erg weinig verbetering gezien de afgelopen jaren. Zo lijkt het dweilen met de kraan open en kunnen we noodhulp blijven geven. Dat is één van de vragen waarmee ik naar Haïti afreisâ. Ferrier zal ook de premier van Aruba, Mike Eman, op de hoogte stellen van haar bezoek. âIn het verleden hebben wij al vaker gezamenlijk opgetrokken als het om Haïti gaat. Aruba, maar ook de andere Caraïbische eilanden van het Koninkrijk hebben direct te maken met de overspill van de problematiek in Haïti, immers een buurland van het Koninkrijkâ.

Naast Ferrier gaan haar collega Joel Voordewind (Christenunie) en enkele vertegenwoordigers van Woord en Daad en ZOA Vluchtelingenwerk naar Haïti.

Voor meer informatie kunt u Kathleen Ferrier bereiken op 0618305963.