Socialistische Partij

SP: 'Laat belastingbetaler niet opdraaien voor slechte JSF-afspraken'


24-08-2010 * SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil niet dat de belastingbetaler opdraait voor de slechte afspraken die het kabinet heeft gemaakt met JSF-bedrijven. De overheid geeft, middels een korting, een bedrag van 250 miljoen euro aan de JSF-bedrijven voor de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Dit ondanks de belofte van oud-minister Zalm dat de bevolking "geen cent" zou hoeven te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de JSF-bedrijven een succesvolle lobby hebben gevoerd om de kosten voor bedrijven te verlagen, ten koste van de staatskas. In 2002 investeerde de overheid
800 miljoen euro in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Bedrijven zouden dit bedrag na verloop van tijd terugbetalen, maar daar komt bar weinig van terecht. "De overheid heeft een slechte deal gemaakt en nu mag de belastingbetaler opdraaien voor de kosten", aldus Van Dijk.

Van Dijk wil precies weten hoe de verantwoordelijke ministers tot dit slechte resultaat zijn gekomen. Indien mogelijk, moet de belastingbetaler alsnog worden ontzien: "Het wordt tijd dat we stoppen met dit onzalige project. Hoe eerder hoe beter, want er valt veel geld mee te besparen."