Gemeente Lochem

Mettrayweg (Zutphen) nieuwe locatie voor de Vrije Vogel in Almen

De Mettayweg 2 is in beeld voor herhuisvesting van de Vrije Vogel, een beschermde woonvorm van het Leger des Heils met 24 bewoners in Almen (gemeente Lochem).

Omwonenden van de Mettrayweg zijn dinsdag 24 augustus over het plan geïnformeerd tijdens een bijeenkomst waarvoor inwoners uit Zutphen als Lochem (Eefde) waren uitgenodigd.

De informatiebijeenkomst werd georganiseerd door de initiatiefnemers. Dit zijn zorgverlener het Leger des Heils en de woningcorporaties De Groene Waarden en Viverion. Ook de gemeenten Zutphen en Lochem gaven een toelichting.

Waarom nieuwe huisvesting?
Aanleiding van de zoektocht naar een nieuwe plek voor de Vrije Vogel is dat de woonvoorziening slechts tijdelijk in Almen gehuisvest kon worden. De eigenaar heeft namelijk andere plannen met het pand.
Het plan voor huisvesting aan de Mettrayweg is nog in de beginfase. Er komt veel aandacht voor overleg met omwonenden en diverse procedures moeten nog worden doorlopen. De woonvoorziening kan, bij positieve besluitvorming, op zijn vroegst in 2013 in gebruik worden genomen. Tot die tijd blijft de Vrije Vogel in Almen.

Grondgebied Zutphen
De beoogde nieuwbouwlocatie ligt op Zutphens grondgebied aan de Lochemse kant van de IJssel. Het gemeentebestuur van Zutphen wil de woonvoorziening via wijziging van het bestemmingsplan ruimtelijk mogelijk maken. De gemeenteraad beslist uiteindelijk of het bestemmingsplan wordt gewijzigd waardoor het mogelijk wordt op deze locatie een woonvoorzieing te bouwen.
Het college Burgemeester en Wethouders van Lochem staat positief ten opzichte van de nieuwe locatie, maar heeft geen rol in de ruimtelijke procedures die doorlopen moeten worden.

Bewoners betrokken bij plannen
Beide gemeenten hechten veel waarde aan open overleg met omwonenden en een goede inbedding van de woonvoorziening in de bestaande structuur. Initiatiefnemers De Groene Waarden en het Leger des Heils hebben toegezegd omwonenden te betrekken bij de uitwerking van het ontwerp van het gebouw. Ook gaan zij zo snel mogelijk in gesprek met de nabijgelegen instellingen Rentray en de Hanzeborg en zullen zij door deskundigen laten beoordelen wat de wisselwerking van de instellingen op elkaar is. Eind 2010 komt er een tweede informatieavond waarin bewoners uitleg krijgen over de uitkomsten.

Meer informatie
Op de website van De Groene Waarden vindt u alle informatie over het plan om aan de Mettrayweg een beschermd wonen voorziening te realiseren. Woningcorporatie De Groene Waarden heeft de intentie om het nieuwe woongebouw voor het Leger des Heils te ontwikkelen.