Hulpverlening Gelderland Midden

Brandweer Gelderland druk door water

ARNHEM Door de hevige regenval is de brandweer in de regio Gelderland Midden vele malen gealarmeerd om gevolgen van de forse regenbuien te bestrijden. In de meldkamer kwamen in enkele uren tijd zon 150 meldingen binnen van ondergelopen kelders, water dat woningen binnen liep en ondergelopen weg gedeelten waarin autos waren gestrand. In de meest urgente gevallen trad de brandweer onmiddellijk op. In de minder urgente gevallen moest, gezien de drukte, worden volstaan met wat eerste hulp en een advies.

Vanuit de West Veluwe Vallei werden tot 20.00 uur ongeveer 80 meldingen ontvangen terwijl vanuit wijde omgeving rondom Arnhem er circa 70 werden verwerkt. Om 21.00 uur waren de centralisten in de gemeenschappelijke meldkamer nog erg druk met het verwerken van alle meldingen. In verband daarbij is in de brandweercentrale extra mankracht in dienst geroepen.

Enkele opvallende incidenten in Arnhem:

Rond 17.30 uur liep aan de Vogelaarsweg in Het Dorp, door een verstopte afvoer, water een ruimte binnen waardoor mogelijk beademingsapparatuur kon uitvallen. Men maakte zich zorgen over het uitvallen van de elektriciteit waardoor wellicht de beademing van een zestal mensen kon uitvallen. Brandweermensen hebben de verstopping verholpen waardoor het directe probleem was opgelost. De technische dienst van Het Dorp zou alle andere afvoeren gaan controleren waarna de brandweerploeg verder kon.

Op de Velperweg zijn een 2-tal autos uit een volgelopen weg gedeelte het trottoirs op geduwd waarna de bezorgde mensen even waren geholpen en met behulp van hun mobieltje verder zelf sleephulp konden regelen. Op de Laan van Presikhaaf-Wichard van Pontlaan stond de weg onder het spoorviaduct geheel onder water waardoor verkeer niet meer mogelijk was. Behalve een helpende hand kon de brandweer daar niet meer uitrichten. Op de Bronbeeklaan legden brandweermensen putdeksel terug in het wegdek vanwege het gevaar dat deze anders konden opleveren.

Rond 18.00 uur moest de brandweer van Oosterbeek uitrukken naar de Wolfhezerweg in verband met een boom die, ten gevolge van het slechte weer, over de weg was gevallen.

In het hele gebied werden volgelopen kelders en ondergelopen woningen zoveel mogelijk leeg gepompt.