Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT
Heerlen, 19 februari 2010

Frans gezelschap Cirque Plume te gast op 20ste editie Cultura Nova met Nederlandse première van L'Atelier du Peintre
- Cultura Nova en Parkstad Limburg Theaters slaan de handen ineen: Cirque Plume voor het eerst in zes jaar weer in Nederland te zien -

Van vrijdag 27 augustus t/m zondag 5 september vindt het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving. In het kader van de 20ste editie van het festival hebben Cultura Nova en Parkstad Limburg Theaters de handen ineen geslagen. Gezamenlijk presenteren ze de Nederlandse première van de allernieuwste voorstelling L'Atelier du Peintre van het Franse gezelschap Cirque Plume. Het gezelschap staat bekend om sprankelend, spectaculair, humoristisch en ontroerend circustheater. want hun creaties zijn meer dan zomaar circus; ze zijn een belevenis! L'Atelier du Peintre is te zien van donderdag 26 augustus t/m zondag 5 september in Theater Heerlen. Voorverkoop start op dinsdag 23 februari.

Over Cirque Plume
Het Franse gezelschap Cirque Plume is opgericht in 1984 door de broers Bernard en Pierre Kudlak en vanuit het straattheater uitgegroeid tot een van de vooraanstaande gezelschappen die op wonderlijke wijze circus, theater en muziek samenvoegen. Als een van de belangrijke grondleggers van Cirque Nouveau - waar o.a. ook Cirque du Soleil en Cirque Ici uit voortgekomen zijn - onderscheidt Cirque Plume zich door de nadruk met name te leggen op het 'eerlijke' poëtische en het visuele spektakel: theater vanuit het hart. Illusie is het toverwoord. Elke show ademt nostalgie: verlangen naar de romantiek van het ouderwetse circus. Bij Cirque Plume geen leeuwen of paarden, olifanten of aapjes. Geen centrale piste, zaagsel of zand maar een toneelopstelling met een speelvloer en een voorgordijn. En bovendien ware meesterwerkjes waarbij acrobatische toeren, poëzie en muziek naadloos op elkaar aansluiten. Het is theater waarbij de grenzen van het circus verkend en verlegd worden. Dat gebeurt met zoveel geraffineerd vakmanschap, dat men zich na afloop verbluft de ogen uitwrijft. Circus zal nooit meer hetzelfde zijn.

L'Atelier du Peintre
L'Atelier du Peintre is een spectaculaire show met veel acrobatiek, jongleerkunst, dans en humor. Het zit vol met prachtige vondsten, passie en vakmanschap; de ene keer met veel spektakel, de andere keer ontroerende poëtisch. Een lust voor het oog voor jong en oud. De prachtige live muziek die op het toneel wordt uitgevoerd, speelt letterlijk een bijzondere rol in de voorstelling. Een topvoorstelling van een dusdanig hoog niveau is maar zelden in Nederland te zien. De organistoren van Cultura Nova zijn, evenals de collega's van Parkstad Limburg Theaters, dan ook erg blij dat het gelukt is om Cirque Plume met L'Atelier du Peintre naar Heerlen te halen.

De voorstelling heeft als rode draad de schilderkunst. De acrobaten, jongleurs, muzikanten en clowns van Plume nemen de bezoekers mee naar het atelier van de schilder. Het gezelschap laat zich daarbij inspireren door het creatieve proces van kunstenaars als Manet, Ingres, Picasso, Klein en Soulages. Het spektakel laat op geheel eigen wijze het maakproces van de schilderkunst zien. Bovendien laat de voorstelling op wervelende wijze zien dat er niet maar één manier bestaat om naar een kunstwerk te kijken. Met L'Atelier du Peintre brengt Cirque Plume een ode aan de verbeelding. Het publiek belandt van de ene in de andere sfeer, van een hilarische trampoline act, tot in een prachtig levend schilderij. Het resultaat: één uur en veertig minuten pure magie!

Informatie en reserveren
L'Atelier du Peintre van Cirque Plume is te zien op donderdag 26 augustus, zaterdag 28 augustus en dinsdag 31 augustus t/m zaterdag 4 september om 20.00 uur, vrijdag 27 augustus om 19.00 uur, zondag 29 augustus en zondag 5 september om 15.00 uur.

Kaarten zijn vanaf dinsdag 23 februari te verkrijgen bij de kassa van Parkstad Limburg Theaters. Reserveren: www.parkstadlimburgtheaters.nl of telefonisch via 045-571 66 07.

De voorstelling wordt gepresenteerd in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters. Voor meer informatie: www.parkstadlimburgtheaters.nl / www.culturanova.nl

Het volledige festivalprogramma wordt later bekend gemaakt en is te zijner tijd te vinden op www.culturanova.nl en in de te verschijnen speciale festivalbrochure.

Noot voor redacties

////////////////
Informatie voor pers (

Ingezonden persbericht