Raad van State


donderdag 26 augustus 2010
10.00 uur
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Epe heeft opgelegd aan een Bouw- en Tuincentrum voor het verwijderen van een kapschuur, een dubbele garage, een aanbouw, een verlenging van een schuur, overkappingen, balkons en een zij-ingang aan een terrein aan de Jonasweg in Vaassen. De eigenaar exploiteert op het terrein een bouwcentrum en een tuincentrum en wil de beide centra integreren. Het gemeentebestuur wil niet meewerken aan een noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur geeft aan in het verleden verschillende keren bij de eigenaar te hebben aangedrongen op het verwijderen van de bouwwerken die zonder bouwvergunning op het terrein staan. De eigenaar beweert juist het tegendeel. Volgens hem zijn er in het verleden door ambtenaren van de gemeente toezeggingen gedaan en zijn de werkzaamheden in overeenstemming met die gemeentelijke toezeggingen uitgevoerd. De eigenaar komt dan ook tegen de dwangsom in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Zutphen verklaarde in december 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. (zaaknummer 201001032/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard heeft verleend voor de bouw van een sportgebouw met daarin een zwemvoorziening en een fitnessruimte aan de Nispenlaan in Bemmel. Het bouwplan vervangt het bestaande zwembad 'de Hoenderik' dat volgens de gemeente niet meer voldoet aan de milieu-eisen en de behoefte van de gebruikers. Het bestemmingsplan laat het bouwproject niet toe. Om het toch te kunnen laten doorgaan, heeft het gemeentebestuur hiervoor vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Een groot aantal omwonenden is het niet eens met het bouwplan. Volgens hen sluit de uitstraling van het sportgebouw niet aan bij de omgeving en heeft het gemeentebestuur de gevolgen van het bouwplan voor het verkeer in de omgeving onvoldoende onderzocht. Verder zijn zij bang voor geluids- en horecaoverlast. De rechtbank in Arnhem heeft in december 2009 het beroep van de omwonenden gegrond verklaard. De rechtbank is, gelet op de hoogte van de gemeentelijke investeringsbijdrage en exploitatiebijdrage, niet overtuigd dat er in dit geval geen sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun. Om daarover definitief uitsluitsel te krijgen, had de gemeente een melding moeten doen bij de Europese Commissie. Het gemeentebestuur komt in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Ook de omwonenden kunnen zich niet geheel verenigen met de uitspraak van de rechtbank en komen eveneens in hoger beroep. (zaaknummer 201000200/1)

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Friesland van het bestemmingsplan 'Kenniscampus/Rengerspark' van de gemeente Leeuwarden. Met het bestemmingsplan willen de gemeente en de provincie een Kenniscampus ontwikkelen naast het Rengerspark. De campus zal volgens hen voldoen aan de eisen van nieuwe onderwijsconcepten met moderne voorzieningen waarin 'studeren, werken, sporten en relaxen' samen worden gebracht. Het onderwijs en de faciliteiten worden op elkaar afgestemd en uitgebreid, waardoor studeren in Leeuwarden volgens de gemeente en de provincie nog aantrekkelijker wordt. Op de nieuwe campus gaan uiteindelijk 16.000 studenten en 2.000 medewerkers wonen, werken en studeren. De onderwijsgebouwen van de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool grenzen aan een centraal plein en beide scholen hebben hier hun entree. Aan het plein komen winkels en terrassen. Naast veel groen speelt volgens de gemeente ook water een belangrijke rol bij de vormgeving van het plein. Rondom het zwembad de Blauwe Golf worden sportfaciliteiten geconcentreerd en er komt een groot evenemententerrein voor festiviteiten. De Vereniging Leefbaar Rengersparkgebied wil dat de gemeente Leeuwarden en de Kennis Campus hun plannen bijstellen. Zij is van mening dat met de komst van een evenemententerrein en de bouw van een sportcentrum veel waardevolle natuur verloren gaat. De vereniging komt dan ook tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903724/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Zijpe om een milieuvergunning te verlenen voor een rundveehouderij met windturbine aan de Grote Sloot in Sint Maartensbrug. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat de windturbine de geluidsnormen zou overschrijden. Het bedrijf ligt in het buitengebied van Sint Maartensbrug en de dichtstbijzijnde woning ligt op ongeveer 225 meter afstand. De eigenaar van het bedrijf is het niet eens met de weigering van de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is van mening dat het gemeentebestuur zijn aanvraag niet goed heeft beoordeeld en dat het gemeentebestuur is uitgegaan van een onjuist referentieniveau voor het geluid. (zaaknummer 200910010/1)

12.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Overijssel van aan Vitens N.V. heeft verleend voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de openbare drinkwatervoorziening op de locatie Losser. Er bestaat al sinds 1957 een vergunning voor deze drinkwatervoorziening, maar die is volgens beide partijen niet meer adequaat en aan aanpassing toe. Vitens wint al een tijd water uit een winput op een perceel die niet omgeschreven staat in de oude vergunning. De nieuwe aanvraag betreft volgens het provinciebestuur geen verandering van de hoeveelheid te onttrekken grondwater. Een echtpaar uit Enschede is het niet eens met de gewijzigde vergunning en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij wonen op een landgoed van ruim 20 hectare met daarop een woning, bos en een zeer grote vijver. Zij hebben aangegeven al lange tijd problemen te hebben met de waterstand van de vijver. De nieuwe vergunning maakt de problemen volgens hen alleen maar groter. Het landgoed zou alleen maar meer verdrogen. Het echtpaar vermoedt dat Vitens meer water aan de bodem onttrekt dan haar is toegestaan. (zaaknummer 201003536/1)