Gemeente Haren

Stater toegevoegd aan collectie Groninger Museum

Haren 850

26/08/2010

Stater De betaal- en gedenkpenning de Stater, die eerder dit jaar werd geslagen ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van Haren, wordt toegevoegd aan de Collectie Munten en Betaalpenningen van het Groninger Museum. Dinsdag 31 augustus worden twee, ongebruikte, exemplaren door de Stuurgroep Haren 850 aangeboden aan dr. Egge Knol, conservator archeologie en geschiedenis van het Groninger Museum. De heer Knol is ook de beheerder van voornoemde collectie.

De penning heeft in het Harener betalingsverkeer gedurende dit jubileumjaar 2010 een waarde van 3 euro. Begin dit jaar is de Harener middenstand gevraagd mee te helpen de Stater onder het winkelende publiek in omloop te brengen. Voorzitter van Ondernemend Haren, Jaap Boerema, toonde zich bij de presentatie zeer enthousiast. Toch blijkt de animo onder de Harener winkeliers vooralsnog wat tegen te vallen.

Kunst- en Cultuurmarkt

Vanaf volgend weekend, tijdens de Harense Kunst- en Cultuurmarkt, wordt de Stater opnieuw en nadrukkelijker onder de aandacht van het publiek gebracht. Bij de start van de actie heeft meer dan de helft van de Harener winkeliers zich als deelnemer in dit penningproject aangemeld en een raamsticker aangebracht ten teken dat hun zaak meedoet. Elders in Nederland is inmiddels groeiende belangstelling voor de Stater, zo meldt de MUNTkoerier, het onafhankelijk maandblad in de Benelux voor verzamelaars van munten, penningen en papiergeld.

Romeinse munt

De naam Stater verwijst naar een oude Romeinse munt die in het verre verleden ook in dit gebied is gebruikt en bij archeologische opgravingen is gevonden. Het bekende logo van de gemeente Haren met de dorpstoren en de molen is op een andere wijze opnieuw in deze penning verwerkt.

Te koop

De Stater is per stuk te koop bij de VVV Haren in boekhandel Boomker Boeken + aan de Rijksstraatweg 205 in Haren. Vanaf tien stuks zijn de penningen te verkrijgen bij de Rabobank Haren aan de Rijksstraatweg 217. Er bestaat ook een mogelijkheid om de Staters via de website http://www.haren850.nl/ (>actueel) te bestellen. De Harense edelsmid Jos Mastenbroek heeft inmiddels exclusieve zilveren Staters geslagen. Een deel daarvan is verwerkt in een zilveren sleutelhanger. Bovendien is een bescheiden aantal zilveren Staters verguld.

Terre des Hommes

De netto opbrengst van deze penningactie is bestemd voor het Terre des Hommes schoolproject in Goa in India, waarvoor in dit jaar ook actie wordt gevoerd.

Alle informatie vindt u ook op http://www.haren850.nl/