Socialistische Partij Rotterdam

SP: help overvolle dierenasielen

25-08-2010 * Tijdens de afgelopen zomerweken zijn de verschillende dierenasielen in de regio weer overvol geraakt. De SP wil dat de gemeente de dierenopvang in de zomermaanden extra steunt. Ook wil de partij dat de gemeente het promoot om honden en katten te laten chippen. SP-raadslid Josine Strörmann: "Met een chip zijn de baasjes beter te traceren en dat scheelt een hoop dieren- en mensenleed én geld." Ook de voorlichting aan aspirant-kopers van huisdieren kan veel beter dan op dit moment.

In de vakantietijd dumpen veel mensen hun huisdieren: katten, honden, konijnen, cavia's etc. in bos en park. Dit doen ze vanwege de hoge kosten voor een pension en het gebrek aan logeerruimte voor de dieren bij het asiel. De SP wil dat de gemeente bijspringt in de drukke zomermaanden. Strörmann: "Het is belangrijk dat de asielen in Rotterdam ook in de vakantieperiodes over voldoende capaciteit aan opvang beschikken."

Door middel van identificatie (door middel van een chip) en registratie van honden en katten kunnen eigenaren makkelijker getraceerd worden. De registratie van honden wordt verplicht in 2011. De SP zou graag zien dat de gemeente een publieksactie start om het chippen van honden en katten te promoten. Strörmann: "Met een chip is de baas zo teruggevonden. Dat scheelt een hoop dieren- en mensenleed én geld."

Ook aan de voorlichting aan aspirant-kopers van dieren kan veel verbeteren. Met name kleinere huisdieren als knaagdieren, puppies en kittens worden vaak in een opwelling aangeschaft, zonder dat de koper een goed overzicht heeft van de hoeveelheid verzorging die een beest vergt, of hoe duur het houden van het dier is. De SP wil dat de gemeente in overleg gaat met de branche om dergelijke impulsaankopen tegen te gaan. Strörmann: "Mensen moeten blij zijn met hun huisdier, maar het dier moet het ook naar z'n zin hebben. Betere voorlichting voorkomt teleurstelling bij mensen en onnodig dierenleed."

De SP pleit al jaren voor een integraal dierenwelzijnsbeleid, ondergebracht bij één enthousiaste wethouder.