Ingezonden persbericht


26 augustus 2010

Schoolzwemmen in Midden-Provincie onder de loep

Scholen betalen liever niet meer dan 1,50 euro per kind voor een zwembeurt

----------
Scholen betalen liever niet meer dan 1,50 euro per kind voor een zwembeurt. Voor het vervoer naar het zwembad zijn ze bereid een bedrag van maxi-maal 1,75 euro per kind op te hoesten. Dit blijkt uit een studie van het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen rond school-zwemmen in de Midden-Provincie. In totaal werden 59 kleuter-, lagere en secundaire scholen uit deze sportregio onderzocht.

De sportregio Midden-Provincie bestaat uit dertien Antwerpse gemeenten: Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommel-gem, Zandhoven en Zoersel. Bij het vorige zwembadenonderzoek van de provincie Antwerpen in 2005 bleek dat er te weinig ruimte was voor zwemlessen en dat hierdoor het aantal schoolzwemmers daalde.

"De provincie Antwerpen gaat ervoor om elke inwoner uit de provincie aan te zetten om te sporten in kwaliteitsvolle omstandigheden met geschikte materialen en een veilige infrastructuur", zegt gedeputeerde voor sport Koen Helsen (open vld). Het APB Sport besloot dan ook - naar aanleiding van deze resultaten - om het schoolzwemmen in deze regio verder te bevragen. Doel: de vraagzijde - de scholen - en de aanbodzijde - de gemeenten - met elkaar in overeenstemming brengen.

Zwemmende kleuters
Het onderzoek vond plaats in 2009 bij 89 scholen uit de sportregio Midden-Provincie. Er was een responsgraad van 66,3% (59 op 89 scholen). Eerste vaststelling: 100% van de lagere- en secundaire scholen gaat zwemmen. Geen verrassing, want schoolzwemmen is opgenomen in de eindtermen lichamelijke opvoeding en maakt dus deel uit van het verplichte leerpakket. Wél opvallend is dat ruim 86% van de kleuterscholen zwemlessen aanbiedt, terwijl dit geen verplichting is. Drie op vier scholen gaan minstens één keer per twee weken zwemmen.

De gemiddelde afstand van de school tot het zwembad bedraagt 4,75 km. Gemiddeld bedraagt de verplaatsing 13 minuten. 76% van de scholen doet deze verplaatsing met de bus, 27,7% gaat te voet en 10,8% fietst naar het zwembad. Eén op vier scholen vindt dat ze voor te weinig zwemuren/zwembeurten in aanmerking komt in het zwembad dat ze bezoekt. Eén op drie scholen meent over te weinig ruimte/wateroppervlakte te beschikken tijdens de zwemlessen. 22,9% van de scholen noemt de kleedkamers voor verbetering vatbaar. 10,8% van de scholen vraagt naar meer of beter didactisch materiaal.

Samenwerking belangrijk
Op basis van de resultaten van het onderzoek doet het APB Sport ook een aantal aanbevelingen waar de sportregio Midden-Provincie verder mee aan de slag kan. Zo meent de provincie dat samenwerken opportuniteiten kan bieden voor wat betreft de kostprijs van de inkom en de kostprijs van het vervoer. "Samenwerking met partners - in dit geval scholen en gemeenten - is een opportuniteit om betere resultaten te halen", meent gedeputeerde Helsen.

Zo zouden de zwembaden die worden bezocht door scholen van de Midden-Provincie samen kunnen bekijken of de prijs per kind/zwembeurt beperkt kan worden tot 1,50 euro, eventueel via een samenwerkingsovereenkomst tussen buurgemeenten. Om de kostprijs van het vervoer te drukken zouden gemeenten van de sportregio Midden-Provincie een gezamenlijke aanbesteding kunnen doen naar privé-busmaatschappijen.

Voorts lijkt het aangewezen dat de sportregio Midden-Provincie een gerichte benadering van de scholen doet in combinatie met de bezochte zwembaden om na te gaan of er geen betere spreiding en een efficiëntere invulling van het schoolzwemmen mogelijk is. Op langere termijn kunnen de kleedkamerfaciliteiten worden aangepakt.

Het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen staat in voor de uitvoering en voorbereiding van het sportbeleid van het provinciebestuur. De missie van het APB Sport is om zoveel mogelijk mensen in de provincie zo regelmatig mogelijk te laten sporten in kwaliteitsvolle omstandigheden.