Gemeente Dalfsen

Nieuw hondenbeleid in de gemeente Dalfsen

26-08-2010

Hondenbezitters ontvangen een brief over nieuwe maatregelen en handhaving.

Dalfsen - Onlangs heeft het college van Dalfsen het nieuwe hondenbeleid vastgesteld. Daarover worden alle hondenbezitters geïnformeerd. Iedere bezitter van deze viervoeter(s) ontvangt een brief van de gemeente Dalfsen over de nieuwe maatregelen én verscherpte handhaving.

Hondenpoepoverlast in Dalfsen is de laatste jaren een steeds groter wordend probleem. Veel bewoners en vooral spelende kinderen hebben last van de hondenpoep. Ook zijn veel kinderen bang voor loslopende honden. Daarom heeft de gemeente Dalfsen recentelijk nieuw hondenbeleid vastgesteld.

Alle hondenbezitters in de gemeente Dalfsen worden binnenkort geïnformeerd over het hondenbeleid. De gemeente gaat binnen drie jaar 30 extra hondentoiletten aanleggen, de eerste tien toiletten worden in december geplaatst. Dit houdt in dat over ruim 2 jaar binnen de bebouwde kom binnen een straal van 350 meter een hondentoilet staat. Daarnaast ontvangen de hondenbezitters biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes om het gebruik van de toiletten te stimuleren.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Dalfsen staat aangegeven dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is om binnen de bebouwde kom de hond aan te lijnen (dus ook in Bellingeweer in Dalfsen, bij de Hulsterplassen in Nieuwleusen en het Heidepark in Lemelerveld). Daarnaast geldt er een opruimplicht voor hondenpoep. De handhavers van de gemeente, de stadswachten en politie gaan strenger controleren op naleving van de regels. In de maanden september en oktober zullen zij hondenbezitters erop aanspreken wanneer zij de regels overtreden en vanaf november gaan ze bekeuren. De boetes zijn niet kinderachtig en kunnen oplopen tot negentig euro.

"Met dit nieuwe beleid hopen we de huidige overlast tot een minimum te beperken", aldus wethouder Agricola.

Vanaf eind september is op deze website meer informatie te vinden over het hondenbeleid en zijn de locaties van de (toekomstige) hondentoiletten weergegeven.