Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Grote opkomst bij oprichting Daklozenvakbond

Grote opkomst bij oprichting Daklozenvakbond

26-08-2010 * "Ik wil niet langer muziek spelen op straat om justitie te sponsoren. Er is sprake van een daklozenjacht in deze stad. Die moet stoppen." In een bomvolle Franciscuszaal van het Mozeshuis liepen tijdens de oprichting van de eerste Daklozenvakbond van Nederland woensdag de gemoederen soms hoog op. Maar dat er behoefte is aan de vakbond, een initiatief van de SP en Paul Willemse, was ook overduidelijk.
Aanwezigen bij de oprichtingsbijeenkomst

Ruim honderd dak- en thuislozen hadden zich in het Mozeshuis verzameld om de oprichtingsvergadering van hun vakbond bij te wonen. Onder hen zowel mensen die geen dak boven hun hoofd kunnen krijgen als mensen die dat niet willen. De belangrijkste eis van de daklozen komt al snel boven tafel: het boetebeleid van de politie tegen daklozen moet worden aangepakt. "Sommige mensen krijgen vijf boetes per week wegens buitenslapen. Waar moeten ze die van betalen?", zegt een van de aanwezigen. Na een aantal onbetaalde boetes volgt onherroepelijk de gevangenis. "Dat is mij ook gebeurd, dan kom je in een vleugel van de Bijlmerbajes. Daar zitten geen criminelen, maar alleen maar stakkers, mensen die gewoon niks hebben en zijn gestraft voor hun armoede", verhaalt een ander.

SP-raadslid Maureen van der Pligt beloofde zich nog feller in te zetten om zaken als het boetebeleid, maar ook het tekort aan opvangplaatsen en de gebrekkige zorg voor zwerfjongeren aan te pakken. "Maar dan moeten we wel goed samenwerken, als SP en Daklozenvakbond. Stevige gegronde eisen van jullie kant zijn een steun in de rug voor mij in de gemeenteraad." Ook de kersverse beschermheer en -vrouw, acteur Peter Faber (zelf ooit dakloos) en Man-bijt-hondster Hanny Veerkamp spraken de daklozen toe. Burgemeester Eberhard van der Laan, oud-fractievoorzitter van de SP Agnes Kant, huidig SP-Kamerlid Sadet Karabulut en muzikant Bob Fosko hebben zich ook als patronen van de bond gemeld.

Maureen van der Pligt in gesprek
SP-raadslid Maureen van der Pligt (midden) in gesprek

Aan het eind van de oprichtingsvergadering werd een voorlopig driekoppig bestuur gekozen voor de nieuwe bond, bestaande uit Patrick Hartwwig, Henk Ribbink en Ingrid Maas. Daarnaast werd bekendgemaakt dat er een wekelijks Daklozenspreekuur zal worden gehouden in het actiepand van de SP, Laurierstraat 165, op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Het adres gaat ook gelden als briefadres voor dak- en thuislozen die daar behoefte aan hebben.