Gemeente Dalfsen

`Go' voor Kulturhus De Wiekelaar

26-08-2010

Kulturhus wordt voorbeeld voor provincie

Dalfsen - Er kan gestart worden met de realisatie van een Kulturhus in Oudleusen. Dat houdt in dat de openbare bibliotheek, de jeugdsoos en de peuterspeelzaal nu ook huisvesting krijgen in De Wiekelaar. Met basisschool Ds. O.S. Cazemier wordt intensievere samenwerking bereikt.

`Blij met resultaat'
Het college van burgemeester en wethouders heeft een positief besluit kunnen nemen op fase 2. Hiermee wordt het haalbaarheidsonderzoek afgerond. Wethouder Goldsteen: "Ik ben blij met dit resultaat. Er is erg hard gewerkt door de leden van de werkgroep SWIEB en zij hebben een prachtig resultaat neergezet." De werkgroep SWIEB bestaat uit vertegenwoordigers van de Cazemierschool, bibliotheek, De Wiekelaar, Plaatselijk Belang, peuterspeelzaal en de jeugdsoos.

Duurzaam
Duurzaamheid is een onderdeel van het plan dat, naast de gemeente, door de provincie als pilot wordt gezien. Op het gebied van energiebesparing wordt De Wiekelaar daarom ook een voorbeeld voor de provincie Overijssel. Daarom betaalt de provincie mee aan de extra duurzaamheidinvesteringen die De Wiekelaar doet. Er is daarvoor maximaal EUR 100.000 beschikbaar.

Europese subsidie
Naast financiering door de gemeente Dalfsen en de provincie Overijssel stelt Europa een Leader-subsidie van EUR 389.300 beschikbaar. Leader is een experimenteel programma waarmee sociaaleconomische impulsen op gebiedsniveau worden gegeven. Dit gebeurt door middel van financiering van lokale en regionale initiatieven.

De gemeente Dalfsen heeft voor alle kernen een totaalbedrag van 10,4 miljoen euro beschikbaar om de accommodatieproblemen in de diverse kernen zo veel mogelijk op te lossen. Naast de gemeente betalen ook de organisaties mee. Zij nemen 25% van de kosten voor hun rekening.

Andere grote projecten waar de gemeente al geld voor beschikbaar heeft gesteld zijn het Middengebied Nieuwleusen en sportpark Heidepark in Lemelerveld.