Gemeente Voorschoten


Onderzoek bodemkwaliteit Park Rosenburgh

Steekproef
De gemeente heeft het bedrijf Van der Helm Milieubeheer gevraagd om een milieukundig bodemonderzoek uit te voeren in het wandelgebied in landgoed Rosenburgh. Van der Helm Milieubeheer heeft een steekproef gehouden langs het verharde pad en de grond hieronder. Hieruit blijkt een verontreiniging met de stoffen barium en vanadium. Op één punt is een zodanige mate van verontreiniging met de stof barium gemeten dat er reden is een vervolgonderzoek te starten. Barium en vanadium kunnen in specifieke gevallen een gezondheidsrisico vormen. De GGD Hollands Midden geeft aan dat de concentraties waarin deze stoffen voorkomen in de eerste steekproef, op dit moment geen aanleiding geven om het gebruik van het wandelgebied te ontraden.

In het aanvullend onderzoek wordt de waterkwaliteit onderzocht, er worden aanvullende boringen gedaan en het grondwater wordt geanalyseerd. De GGD Hollands Midden onderzoekt vervolgens of de resultaten van de onderzoeken tot een gezondheidsrisico voor gebruikers van het wandelgebied kan hebben geleid. De verwachting is dat de resultaten van de aanvullende onderzoeken eind september binnen zijn. Zodra dit het geval is wordt u uiteraard op de hoogte gesteld van het resultaat.

Aanvullend onderzoek
Om toch geen enkel risico te nemen heeft het college besloten het deel van het pad waar aanvullend onderzoek wordt uitgevoerd af te sluiten. Ook wil zij u erop wijzen geen gebruik te maken van het water in de sloot rondom de afzetting.

Afsluiting pad
Bij vragen over het bodemonderzoek kunt u op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur bellen met het Team Ruimtelijk Beheer via telefoonnummer (071) 560 06 29. U kunt ook een e-mail sturen naar parkrosenburgh@voorschoten.nl voor vragen en om u aan te melden voor de nieuwsbrief over het onderzoek. Daarnaast houden wij u via www.voorschoten.nl op de hoogte.

Informatie
Voor vragen over uw gezondheid in relatie tot de bodemverontreiniging kunt u contact opnemen met het cluster Milieu, Hygiëne en Gezondheid van de GGD Hollands Midden. Dit cluster is te bereiken via e-mail mhg@ggdhm.nl en telefoonnummer (071) 516 33 81.
* 26 augustus 2010