Commissariaat voor de Media

26 augustus 2010

Definitieve intrekking licentie moslimomroep

Het Commissariaat voor de Media trekt de zendtijd van moslimomroep SMON, om programma's voor de islamitisch godsdienstige stroming in ons land te verzorgen, definitief in.

Vorige week hield het Commissariaat een hoorzitting waarin vertegenwoordigers van de SMON en de Academica Islamica en andere belanghebbenden hun standpunten konden inbrengen en toelichten. De hoorzitting leverde geen nieuwe gezichtspunten op die het Commissariaat anders doen besluiten dan in zijn voornemen reeds was neergelegd.

Het Commissariaat wees in december 2009 de SMON onder voorwaarden aan als verzorger van media-aanbod op het gebied van de Islam. De keuze voor de SMON was toentertijd ingegeven door expliciet geboden garanties dat zij zou samenwerken met de Academica Islamica. Deze samenwerking maakte het mogelijk om naast de eerste generatie moslims nadrukkelijk ook de tweede en derde generatie moslims in Nederland als doelgroep bij het publieke bestel te betrekken. Nu recentelijk de samenwerking tussen de SMON en de Academica Islamica is beëindigd, wordt die garantie niet meer geboden en voldoet de SMON niet meer aan de voorwaarden voor zendtijd.

Het Commissariaat betreurt deze gang van zaken rond de zendtijd van de moslimomroep.

Om te voorkomen dat de Islam in deze concessieperiode tot 2015 van zendtijd verstoken zou blijven, gaat het Commissariaat over tot een nieuwe behandeling van alle eerder terzake ingediende aanvragen in een poging om alsnog zowel de eerste als de tweede en derde generaties Moslims als doelgroep bij het media-aanbod te betrekken.

Het Commissariaat zal met de NPO overleggen hoe intussen de zendtijd die per 1 september 2010 was toegewezen aan de SMON, het best kan worden ingevuld.