Gerechtelijke organisatie

Uitspraak hof Arnhem in zaak tegen verdachte van moord op een 8-jarige scholier in Hoogerheide op 1 december 2006

Arnhem, 26 augustus 2010 - Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Arnhem een tussenarrest gewezen in de zaak tegen de verdachte van de moord op de achtjarige Jesse Dingemans op een basisschool in Hoogerheide op 1 december 2006.

Bij de rechtbank

In eerste aanleg heeft de officier van justitie gevorderd verdachte te veroordelen wegens moord tot een gevangenisstraf voor de duur van twintig jaar en daarnaast verdachte de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank in Breda heeft verdachte bij vonnis van 6 september 2007 wegens doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaar plus terbeschikkingstelling met dwangverpleging. Tegen dit vonnis heeft zowel verdachte als het openbaar ministerie hoger beroep ingesteld.

Bij het gerechtshof te âs-Hertogenbosch

De advocaat-generaal heeft gevorderd verdachte wegens moord te veroordelen tot twintig jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging. Het gerechtshof te âs-Hertogenbosch heeft verdachte wegens moord veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Verdachte heeft tegen dit arrest cassatie ingesteld.

Het beroep in cassatie

Vervolgens heeft de Hoge Raad der Nederlanden op 17 november 2007 het Bossche arrest vernietigd, aangezien er sprake was van een motiveringsgebrek, nu het hof âkort gezegd- onvoldoende gemotiveerd de keuze van verdachte had aanvaard om zichzelf te verdedigen en af te zien van rechtsbijstand. De Hoge Raad verwees de zaak naar het gerechtshof te Arnhem, teneinde de zaak op het bestaande hoger beroep opnieuw te berechten en af te doen.

Bij het gerechtshof te Arnhem

Op 12 augustus 2010 heeft een nieuwe behandeling in hoger beroep plaatsgevonden.

Naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting heeft het hof beslist dat het onderzoek moeten worden heropend. De reden daarvoor is de volgende: het is het hof niet gebleken dat de psycholoog en psychiater van het Pieter Baan Centrum, die in juni 2007 een rapportage over verdachte hebben opgemaakt, de beschikking hebben gehad over het complete opsporingsproces-verbaal met alle verklaringen van verdachte en getuigen, inclusief de audio- en audiovisuele opnames van de verhoren van verdachte.

Daarbij heeft het hof tevens in aanmerking genomen dat er inmiddels meer dan drie jaar is verstreken sinds het opmaken van het PBC-rapport. Ook dat tijdsverloop dwingt tot een nieuw rapport. Het hof heeft ervan afgezien om verdachte voor een tweede keer ter observatie naar het PBC te laten overbrengen omdat verdachte nog steeds weigert medewerking te verlenen aan een gedragskundig onderzoek. Het hof heeft verder beslist dat de rapporteurs van het PBC op een volgende zitting van het hof als deskundige zullen worden gehoord.

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 26 augustus 2010 Naar boven