Nederlands Jeugdinstituut


Betere onderwijskansen voor kinderen met (taal)achterstand

Terug kijken en vooruitblikken op gezinsgerichte Stap-programma's

Het programma Opstapje bestaat 20 jaar! Het programma Opstap zelfs langer. Sinds de start in de jaren '80, hebben 100.000 gezinnen deelgenomen aan één van de Stap-programma's van het Nederlands Jeugdinstituut: Instapje, Opstapje of Opstap. Op dit moment bereiken deze programma's jaarlijks 6.000 gezinnen, met aantoonbare positieve effecten. Stap-programma's helpen ouders om de onderwijskansen van jonge kinderen met een (taal)achterstand te vergroten. Om 20 jaar Stap-programma's te vieren, organiseert het Nederlands Jeugdinstituut, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en Tempre, op vrijdag 24 september een feestelijke jubileumbijeenkomst.

Jubileumbijeenkomst

Op het programma staat een sprankelend forum, onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven, fractievoorzitter PvdA Den Haag. In het panel schuiven Eric van der Burg (wethouder Amsterdam), Drs. Mariëtte Hamer (vice-fractievoorzitter Tweede Kamerfractie PvdA), Colette Sacco (teamleider Versa Welzijn Huizen) en Dr. C. van Tuijl (lector Gedrags- en Leerproblemen Hogeschool Edith Stein, onderzoeker Universiteit Utrecht) aan. Daarnaast verzorgen verschillende sprekers presentaties. Zo gaat Drs. Boudewijn Bekkers (docent/onderzoeker, Hogeschool Utrecht) in op de toekomst van de ontwikkeling en educatie voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Hoe ziet dat eruit over 10 jaar in Nederland? En wat kunnen we leren van het buitenland? Dr. Lotte Henrichs (taalkundige/ onderzoeker, Universiteit Utrecht) geeft inzicht in het gebruik van schooltaal tijdens ouder-kind interacties in de voor- en vroegschoolse periode. Drs. Hilde Kalthoff (landelijk coördinator Stap-programma's, Nederlands Jeugdinstituut), staat stil bij de gezinsgerichte programma's van nu.

De jubileumbijeenkomst 20 jaar Stap-programma vindt plaats op vrijdag 24 september 2010, van 12.30 tot 17.30 uur in het Trianon Zalencentrum te Utrecht. De middag richt zich op professionals die werkzaam zijn op het brede terrein van ontwikkelingsstimulering, VVE en ouderbetrokkenheid. Kijk voor meer informatie op de website www.nji.nl.

Stap-programma

De eerste zes jaar in het leven van een kind zijn cruciaal voor de verdere ontwikkeling en schoolloopbaan. Ondersteuning en stimulering door ouders is essentieel. Laagopgeleide ouders leren door de Stap-programma's van het Nederlands Jeugdinstituut om, met behulp van gestructureerde materialen, hun kind te ondersteunen en spelenderwijs te stimuleren. Zo maakt het kind een zo goed mogelijke start in het basisonderwijs. Bovendien worden de ouders actief betrokken bij het onderwijs, waardoor ze meer participeren in de samenleving. De drie Stap-programma's Instapje, Opstapje en Opstap zijn de enige gezinsgerichte programma's in Nederland waarvan effecten zijn aangetoond. De programma's zijn dan ook opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies.