Universiteit van Tilburg

Persbericht 26 augustus 2010

Theologische opleidingen UvT en Fontys Hogescholen gaan samenwerken

Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing erkend als Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

De Fontys Hogeschool voor Theologie en Levensbeschouwing (FHTL) verhuist vanaf het begin van het studiejaar 2010-2011 van Amsterdam naar Utrecht. FHTL is op aanvraag van de aartsbisschop van Utrecht, Mgr. dr. W.J. Eijk, door de Congregatie voor het Katholieke Onderwijs te Rome kerkelijk erkend als Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen. Mgr. Eijk wordt moderator van de FHTL. De FHTL zal verbonden zijn aan de Faculteit Katholieke Theologie (FKT) van de Universiteit van Tilburg. Bij de inrichting van het onderwijs zullen beide instituten gaan samenwerken.

Wie een functie ambieert als pastoraal werker in het parochiepastoraat, geestelijk verzorger in een zorg- of justitiële instelling of bij de krijgsmacht, òf als leraar Godsdienst & Levensbeschouwing, kan vanaf dit nieuwe studiejaar een studie theologie starten op de universiteitscampus De Uithof in Utrecht.
Studenten die een hbo-studie op bachelorniveau willen volgen, kunnen terecht bij Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing; een WO studie kan worden gevolgd bij de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Na het behalen van het bachelordiploma aan de FHTL is het mogelijk om via een schakelprogramma de masterstudie aan de FKT te volgen. Beide instellingen zijn gevestigd aan de Heidelberglaan 2 te Utrecht.

Om de samenwerking en erkenning te vieren, openen de instellingen op de avond van 31 augustus gezamenlijk het nieuwe studiejaar in Utrecht. Hierbij zal de vertegenwoordiger van de Congregatie voor het Katholieke Onderwijs, pater Friedrich Bechina aanwezig zijn.