Gemeente Sluis


26/08/10 - Restauratie Oostpoort Sluis

Op 25 augustus 2010 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart voor de restauratie van de Oostpoort nabij de Zuiddijk in Sluis. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Sluis. Hoofdaannemer is Aannemersbedrijf Cauwenborgh te Bergen op Zoom. De directie geschiedt door Rothuizen van Doorn 't Hooft Architecten Stedenbouwkundigen te Goes, Middelburg, Breda en Terneuzen.

De Oostpoort verkeert al jaren in een slechte staat van onderhoud. Aangezien zowel het metselwerk als de houten brug gevaar opleverden, is de Oostpoort al geruime tijd gesloten voor publiek. Om het monument te redden, is in de begroting 2010-2013 een bedrag ad. EUR 675.000 opgenomen voor de restauratie.

De werkzaamheden omvatten het restaureren van het metsel- en voegwerk, het natuursteen en het stucwerk. Daarnaast wordt ook het houten bruggetje vernieuwd. De restauratie van de Oostpoort wordt uitgevoerd als leerlingbouwplaats in het kader van het ROP (restauratie opleidingsprojecten).

De werkzaamheden zullen enkele maanden vergen. Aangezien het gewelf van de Oostpoort wordt "uitgegraven", wordt het wandelpad over de wallen tussen de Zuiddijk en het Geldeloozepad afgesloten gedurende de restauratiewerkzaamheden. Ook zijn de parkeer-plaatsen aan de Zuiddijk nabij de Oostpoort afgesloten.
GeĂŻnteresseerden die de restauratiewerken willen volgen kunnen dit doen vanaf het fietspad op de voorwallen (aan de andere kant van het water). Tijdens de werkzaamheden wordt een excursie georganiseerd. Nadere informatie hierover volgt.