Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

26 augustus 2010, 16.02 uur

De Redeployment Task Force (RDTF) heeft vorige week op symbolische wijze het eerste deel van Camp Holland overgedragen aan de coalitiepartners. Plaatsvervangend commandant RDTF kolonel Jurgen van der Biezen overhandigde tijdens een bescheiden ceremonie de sleutel aan de Australische wing commander Smith, vertegenwoordiger van Camp Holland.

Luitenant-kolonel Willy van Kampen heeft het commando over Forward Support Element (FSE) Mirage overgenomen van ranggenoot Ed Wijninga. Vanuit de Verenigde Arabische Emiraten is deze eenheid verantwoordelijk voor het Nederlands tactisch luchttransport van en naar Afghanistan.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee krijgt uitleg over het RDTF-traject in Coevorden. Foto: ministerie van Defensie Eerste materieel in Nederland Militairen en burgermedewerkers van het militair complex in Coevorden ontvangen op dit moment het eerste terugkerend materieel uit Uruzgan. Het meeste materiaal zal via de Eemshaven en Vliegbasis Eindhoven naar Drenthe komen. Op het logistieke punt wordt alles uitgepakt en na een controle doorgestuurd naar de eenheden in Nederland of naar de onderhoudsinstanties van Defensie. Het belangrijkste is om alles zo snel mogelijk inzetbaar te krijgen voor de operationele eenheden van Defensie.

Gevechtshandelingen * Kandahar Airfield is afgelopen week viermaal het doel geweest van raketaanvallen. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade. * Camp Holland is afgelopen week achtmaal het doel geweest van raketaanvallen. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade. * Nederlandse Apache-helikopters hebben afgelopen periode tweemaal luchtsteun verleend aan grondtroepen. Hierbij werden wapens ingezet en zijn aan vijandelijke zijde mogelijk slachtoffers gevallen.

Dagboek van onze Helden Sinds afgelopen maandag is op www.telegraaf.nl/dagboekvanonzehelden het een na laatste filmpje te bekijken van de succesvolle internetserie. De laatste aflevering verschijnt aankomende maandag. Beiden filmpjes gaan over de terugkomst van de deelnemers aan Dagboek van Onze Helden. Te zien is hoe Mike, Jessica en Rémon hun familie en geliefden weer in de armen kunnen sluiten.

Somalië - Operatie Ocean Shield

De skiff met piraten stopte pas na waarschuwingsschoten met de zware .50 mitrailleurs van de De Zeven Provinciën. Foto: ministerie van Defensie

Het fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft vorige week een piraterijpoging verijdeld in de Golf van Aden. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) reageerde op een noodoproep van de Griekse tanker MV Anangel Innovation.

Operaties in Nederland

In aanloop naar Sail 2010 hebben 15 duikers van de Koninklijke Marine op verzoek van het Korps Landelijke Politiediensten de bodem van het IJ onderzocht naar ongewenste objecten. Met een duikvaartuig inspecteerden de militairen van de Duik- en Demonteergroep (DDG) vakkundig en snel de afmeerlocaties van diverse schepen.

In Amsterdam komt een duiker van de Duik- en Demonteergroep boven en geeft het teken, alles OK! Foto: ministerie van Defensie

Onderzoek haven Rotterdam Bij een preventief bommenonderzoek uitgevoerd door de DDG in de haven van Rotterdam is vorige week een verdachte auto aangetroffen. Deze is vervolgens onderzocht en veilig verklaard door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). In verband met de komst van het Amerikaanse fregat USS Taylor controleerden de marineduikers het deel van de haven rondom de cruiseterminal Rotterdam.