GroenLinks
Duurzame energie is enige oplossing voor de klimaatcrisis

Donderdag 26 augustus 2010, 15:43u - Liesbeth van To...
Duurzame energie is enige oplossing voor de klimaatcrisis

"Minister Van der Hoeven van Economische Zaken wil terug naar de jaren `70", aldus Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Van der Hoeven stelt in het Financieel Dagblad van vandaag dat het onmogelijk is om de afhankelijkheid van fossiele brandstof te verminderen en de uitstoot van CO2 te beperken, zonder de optie kernenergie te onderzoeken. Dit zou in haar ogen nodig zijn vanwege de huidige economische crisis. GroenLinks is verbijsterd over deze ouderwetse uitlatingen en wil opheldering van de minister.

Iedereen die deze zomer het weernieuws volgt, ziet dat er een grote toename is van extreme weersituaties zoals voorspeld door klimaatwetenschappers van over de hele wereld. Als we nu niet de ingezette lijn van het klimaat- en energiebeleid vasthouden, zal dit grote gevolgen hebben voor mens en milieu. Liesbeth van Tongeren: "We moeten echt aan de slag met energiebesparing en groene energie. Vuile kolen- én kerncentrales zijn dan helemaal niet nodig. Dat is niet alleen een zege voor het klimaat, het is ook goed voor onze economie en het levert een hoop banen op. Niets doen en onbetaalbare kerncentrales bouwen zijn geen opties." Nu hobbelt Nederland nog achteraan in Europa met schone energie maar als het aan GroenLinks ligt wordt Nederland een groene koploper.

Vragen van het Kamerlid Van Tongeren (GroenLinks) aan de demissionaire minister van Economische Zaken over het bericht `EZ stelt energiebeleid bij wegens economie':

1. Bent u bekend met het bericht `EZ stelt energiebeleid bij wegens economie' in het Financieel Dagblad van 26 augustus?
2. Klopt het dat het demissionair kabinet de doelstelling van 30% CO2-reductie in 2020 inmiddels heeft laten vallen en dat de doelstelling nu nog maar 20% is?

3. Kunt u aangeven welke verplichtingen voor energiebedrijven ten aanzien van het te leveren percentage duurzame energie u voor ogen heeft?

4. Klopt het - zoals in het artikel gesteld - dat u het onmogelijk acht om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen zonder daarbij kernenergie te gebruiken? Zo ja, deed u deze uitspraak dan namens het demissionaire kabinet?
5. Heeft u al een oplossing voor handen voor het gevaarlijke kernafval van de door u gewenste nieuwe kerncentrales?
6. In het artikel wordt gesteld dat volgens u `duurzame energie te vaak vooral gezien is als instrument van klimaatbeleid'. Ziet u duurzame energie daarmee niet als een kans voor economische ontwikkeling en als bron van werkgelegenheid?
7. Hoe verhoudt uw inzet op kernenenergie zich tot een streven naar meer energieonafhankelijkheid van Nederland?
8. Heeft u de studie van de Stichting Economisch Onderzoek gelezen en bent u met de onderzoekers eens dat investeren in een duurzame energiehuishouding in Nederland loont: de maatschappelijke baten zijn groter dan de kosten.

9. Kunt u garanderen dat wanneer er onverhoopt toch kerncentrales gebouwd worden, er geen cent overheidsgeld naar toe gaat, teneinde het investeringsklimaat voor duurzame energie niet negatief te beïnvloeden?