Gemeente Hellevoetsluis


Nieuwe aanwinst in bezoekerscentrum De Veste

Een replica van het schip Honsholredyck is vanaf heden te bewonderen in het bezoekerscentrum De Veste aan de Oostzanddijk 3 in Hellevoetsluis. De replica is op schaal van 1:50 en is tot in de kleinste details nagebouwd. Zelfs het binnenwerk is bestudeerd en nagemaakt. Heel mooi zijn de 48 standaard kanonnen en de met de hand gestikte zeilen. Het model is gebouwd door de heer T. Koopman (1913-2010) die er 20 jaar aan heeft gewerkt. Het schip kan worden tentoongesteld, doordat de dochter van de familie dit heeft aangeboden.

De Honsholredyck is in 1688 vanuit Hellevoetsluis vertrokken richting Engeland met de armada onder leiding van Willem III. Aanboord van de armada bevond zich een leger van meer dan 20.000 soldaten.

Het model staat in de vaste tentoonstelling over de maritieme geschiedenis van Hellevoetsluis in het bezoekerscentrum De Veste en is ook tijdens de Zomer in de Vesting op zaterdag en zondag te bewonderen. Verder tijdens openingstijden van VVV en op Open Monumentendag zaterdag 11 september.

08/26/2010