Gemeente Hoorn

Bestuurders ondertekenen Realisatieovereenkomst Westfrisiaweg

De Stuurgroep N23 Westfrisiaweg heeft op donderdag 26 augustus de overeenkomst ondertekend, waarin een uitgewerkt ontwerp van de weg en de financiële dekking voor de uitvoering zijn opgenomen. De overeenkomst gaat nu ter goedkeuring naar Provinciale Staten en de betrokken gemeenteraden.

Wethouder Ronald Louwman ondertekende namens het gemeentebestuur van Hoorn: Ik ben heel blij dat we deze stap konden zetten. Daarmee komt de gewenste verbetering van de Westfrisiaweg dichterbij.

Wethouder Louwman tekent

De betrokken partijen hechten belang aan de realisatie van de Westfrisiaweg, juist in deze economisch lastige tijden. Het is een welkome investeringsimpuls voor de economie en werkgelegenheid in het gebied. Met de ondertekening van de overeenkomst door bestuurders van de provincie Noord-Holland, de betrokken N23-gemeenten, het Hoogheemraadschap en het georganiseerd bedrijfsleven, komt een einde aan de voorbereidingsfase van het project. Als straks ook Provinciale Staten en de gemeenteraden hebben ingestemd en de ruimtelijke ordeningsprocedure en contracteringsfase zijn doorlopen, kan naar verwachting in 2012 worden gestart met de werkzaamheden.

Gedeputeerde mevrouw Post tekent

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten de verantwoordelijkheid te nemen het nog benodigde bedrag van 146 miljoen voor de Westfrisiaweg bij elkaar te krijgen. Hierbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar het Rijk. In december 2009 heeft het Rijk een eerste bijdrage van 35 miljoen toegezegd, verdere rijksbijdragen worden per projectonderdeel bepaald.

Al in 2008 heeft de regio overeenstemming bereikt over het tracé en de financiële bijdragen van de regio. In de periode daarna is het ontwerp van de weg in detail uitgewerkt en hebben onderhandelingen met het Rijk plaatsgevonden over de financiële bijdrage.