Saxion
BR>

do 26 augustus 2010

Saxion en Syntens brengen lijmtechnieken in kaart


Lijmen is naast lassen, solderen en mechanisch verbinden voor veel midden- en kleinbedrijven een relatief onbekende techniek om materialen aan elkaar te bevestigen. Veel bedrijven beschikken niet over up to date kennis over lijmen en het toepassen van lij

Dat blijkt uit het project `Lijmen' van het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie en Syntens. Alle verzamelde kennis over de mogelijkheden, voor- en nadelen van lijmen ten opzichte van andere verbindingstechnieken is voor bedrijven beschikbaar.

Ontwerpers en constructeurs staan iedere keer weer voor de keuze van een verbindingstechniek. Bij de keuze voor een verbindingstechniek moet al in de ontwerpfase van producten onderzocht worden of de gewenste techniek toepasbaar is en welke consequenties dat heeft voor het ontwerp. Op grond van een aantal bijeenkomsten met ondernemers stelde Saxion een werkdocument op met informatie over lijmen en de producten en markten waar de verbindingstechnologie lijmen wordt toegepast.

Werkdocument

Het werkdocument is voor bedrijven beschikbaar en bevat gedetailleerde informatie over de voor- en nadelen van lijmen, lijmsoorten, voorbehandelingen, aanbrengmethoden, ontwerpcriteria en veiligheids- en hygiëne-eisen. Bovendien verzamelde Saxion informatie over technieken die een snellere droogtijd en sterkere verbindingen opleveren. Het werkdocument is te downloaden via de website van het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie,
www.saxion.nl/designentechnologie/downloads.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------

Meer informatie:


· Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw ir. Karin van Beurden, lector Product Design bij het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie, telefoon 053 - 487 17 31, k.m.m.vanbeurden@saxion.nl of met mevrouw ing. Karin Overbeek, junior onderzoeker en lid kenniskring Industrial Design, telefoon 053 - 487 14 23, k.overbeek@saxion.nl.


· De bedrijven die hebben deelgenomen zijn: Jonkman Coating, Henkel, Hameland, Unipro, Pecocar, Kors, SABA, Rubitech, LC Maan, Wewo Europe, Syntens, Goma, Lepper.


· Vooraankondiging: op dinsdag 14 september 2010 (13.30-19.00 uur) organiseren de Saxion-lectoraten Industrial Design en Smart Functional Materials het eindsymposium v an het RAAK-programma Materialen in Ontwerp. Tijdens dit eindsymposium worden de resultaten gepresenteerd van alle deelprojecten: Smart Materials, Cradle to Cradle, Biopolymeren, Gerecyclede kunststoffen en Lijmen. Van al deze deelprojecten zijn werkdocumenten en boekjes beschikbaar en van de eerste vier genoemde tevens een inhoudelijk artikel.
____________________ Zoek