Radboud Universiteit Nijmegen


Plastic organel werkt in cel

Datum bericht: 26 augustus 2010

Een van de natuur afgekeken manier om medicijnen in een cel te beschermen tegen afbraak, is een veelbelovende nieuwe toepassing van nanocontainers. In Angewandt Chemie - een belangrijk chemisch wetenschappelijk vakblad - laten Nijmeegse onderzoekers zien dat het mogelijk is een kunstmatig organel in een cel aan het werk te zetten.

Beschermen tegen afbraak
Veel ziekten worden veroorzaakt doordat enzymen in de cellen van het lichaam niet goed werken. Als medicijn kan het enzym worden aangevuld, waardoor de cel weer beter kan functioneren. Helaas is de effectiviteit van die behandeling van zeer korte duur, omdat de cel namelijk continu eiwitten (dus ook enzymen) afbreekt. Door de enzymen in te pakken in een poreus nanocontainertje zouden ze beschermd worden tegen afbraak, terwijl ze hun werk nog wel goed kunnen doen. Dat blijkt nu inderdaad te kunnen. Chemici van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelden een techniek om dergelijke nanocontainers te maken en er actieve stoffen in te sluiten. De buitenkant van de container werd voorzien van een peptide die ervoor zorgt dat de cel het containertje opneemt.

Proof of principle
In samenwerking met collega's van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS) toonden ze aan dat de enzymen in de cel inderdaad werken en veel langer actief blijven dan buiten de container. Als een modelsysteem voorzagen ze cellen van een enzym dat de cel beschermt tegen oxidatieve stress, die leidt tot veroudering. Hoewel de weg naar therapeutische toepassingen nog lang is, zegt chemicus prof. Jan van Hest dat deze benadering zeer veel mogelijkheden geeft om op celniveau processen te bestuderen en te beïnvloeden. `We kijken in onze groep naar de oplossingen die de natuur heeft ontwikkeld en proberen die zo goed mogelijk met nanotechnologie te imiteren. Met succes.'

Cellular Integration of an Enzyme-Loaded Polymersome Nanoreactor Stijn F. M. van Dongen, Wouter P. R. Verdurmen, Ruud J. R. W. Peters, Roeland J. M. Nolte, Roland Brock, en Jan C. M. van Hest Angewandte Chemie. Online op 24 augustus.