Woonbond


26-08-2010

Minder nieuwe studentenkamers in Utrecht

De Utrechtse corporatie SSH bouwde de laatste jaren weinig kamers voor jongeren en studenten. De verwachting is dat de wachttijd bij de SSH daardoor oploopt tot 18 maanden. Ongetwijfeld loopt ze aan het eind van het jaar dan weer wat terug, maar nijpend blijft het kamertekort wel. De belangrijkste oorzaak is de enorme groei van het aantal studenten, waar onvoldoende rekening mee is gehouden.

Toen in 2007 de wachttijden waren teruggelopen tot minder dan een jaar, was de conclusie van de SSH dat er wat minder priorteit kon worden gegeven aan het bouwen van nieuwe kamers. In het AD Utrechts Nieuwsblad vertelde SSH-woordvoerder Remco de Maaijer onlangs dat het eerstvolgende grote nieuwbouwproject (op het huidige KPN-terrein bij de IBB-laan) op z'n vroegst in 2016 wordt opgeleverd. Desondanks hoopt hij tussentijds in De Uithof te kunnen bouwen. 'In het coalitieakkoord is afgesproken dat in De Uithof 500 woningen komen. Hierover komen binnenkort gesprekken met de universiteit, die eigenaar is van de grond.' (6 augustus)

Utrecht heeft een van de meest overspannen kamermarkten van Nederland. De afgelopen jaren kwamen meerdere particuliere verhuurders in het nieuws die enorme huurprijzen vragen voor kleine en slecht onderhouden kamers. Opvallend is daarbij dat veel jongeren geen weet hebben van het bestaan van een wettelijke maximumhuur en dat het vrij eenvoudig is om een onredelijk hoge huur via de huurcommissie te laten verlagen. Ga voor meer informatie naar opkamers.woonbond.net.