Nieuw-Vlaamse Alliantie


"65-plussers in het onderwijs hebben recht op volwaardig pensioen"

26 augustus 2010

Uit een antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet blijkt dat er vorig schooljaar 101 65-plussers voor de klas stonden. Meestal ging het om vervangingen. Maar voor die 65-plussers die voltijds bleven werken en nu aan stoppen denken, stelt er zich een inkomensprobleem. Deze leerkrachten ontvangen immers pas vanaf januari 2011 hun rechtmatig pensioen en hebben bijgevolg een aantal maanden geen inkomen. "Het is absurd dat mensen die langer willen werken, financieel gestraft worden", vindt N-VA-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Kris Van Dijck

Onderwijs is gemeenschapsmaterie en dus Vlaams, maar pensioenen zijn een federale bevoegdheid. In Vlaanderen kunnen leerkrachten langer aan de slag blijven als ze dat willen, maar federaal wordt dit afgestraft. Lesgeven als 65-plusser wordt immers beschouwd als een bijverdienste. Eenmaal de bruto inkomensgrens van 21.000 EUR overschreden, ontvangt de leerkracht die langer aan de slag blijft geen pensioen meer dat jaar.

"Het kan toch niet dat een leerkracht die langer dan verplicht les geeft, inkomen verliest ten opzichte van iemand die deze extra inspanning niet doet. Langer werken moet financieel beloond worden", zegt Van Dijck. "Bovendien zouden de pensioenrechten vanaf de eerste dag dat iemand met pensioen gaat in voege moeten treden. Niet alleen voor het onderwijzend personeel, maar voor iedereen die op de arbeidsmarkt actief is. Langer werken mag niet langer beschouwd worden als een "bijverdienste" die gepenaliseerd wordt door pensioenverlies."

Van Dijck roept de bevoegde Vlaamse en federale ministers dan ook op om een regeling uit te werken die langer werken, stimuleert en beloont. Dit moet er ook toe bijdragen dat ons pensioensysteem betaalbaar blijft. Vandaag omvat het systeem immers geen enkele aanmoediging om langer aan de slag te blijven, wel integendeel. Auteur(s): Kris Van Dijck, Fractieleider Vlaams parlement Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10 E-post: valerie vanpeel n-va be Url: www.n-va.be

Thema('s): Onderwijs & vorming, Sociale zekerheid