Ingezonden persbericht


'Toetanchamon verwekt uit relatie tussen broer en zus'

DNA-onderzoek door National Geographic onthult familiebanden van farao

Diemen, 26 augustus 2010 - Farao Toetanchamon is verwekt uit een relatie tussen broer en zus. DNA-onderzoek door de befaamde egyptoloog Zahi Hawass heeft dat aangetoond, meldt het tijdschrift National Geographic deze maand.

Tot nu toe was weinig bekend over de familiebanden van Toetanchamon, een van de farao's van de Achttiende Dynastie. Hawass, secretaris-generaal van de Supreme Council of Antiquities en explorer-in-residence van National Geographic, slaagde erin DNA te onttrekken aan de mummie. Een vergelijking met het genetisch materiaal van een aantal andere mummies wijst uit dat Toetanchamon een zoon moet zijn geweest van farao Achnaton en diens zuster, wier naam niet is overgeleverd.

Volgens Hawass waren incestueuze relaties in het oude Egypte niet ongewoon. De inteelt leidde echter tot erfelijke afwijkingen, vroeggeboorten en misdragen zwangerschappen. "Naar mijn overtuiging was de gezondheid van Toetanchamon al ondermijnd vanaf het moment dat hij werd verwekt," stelt Hawass in het omslagverhaal van National Geographic. Zo had Toetanchamon een klompvoet en vermoedelijk ook andere genetische afwijkingen. Tegen een aanval van malaria had zijn verzwakte lichaam geen verweer, zodat Toetanchamon nog voor zijn 20ste verjaardag overleed.

National Geographic publiceert in zijn septembereditie, die vanaf 26 augustus verkrijgbaar is, een uitgebreid verhaal van de hand van Zahi Hawass, waarin hij alles uit de doeken doet over zijn baanbrekende onderzoek naar de familiebanden van Toetanchamon.
---