Zwakke Euro reduceert halfjaarresultaat Hapimag


Hapimag: nieuwe stadsresidenties in Dresden en Lissabon

BAAR, 20100826 -- Hapimag, dé onderneming op de Europese markt op het gebied van woonrechten, heeft in het eerste halfjaar de verkoopresultaten in de Zwitserse markt duidelijk verbeterd.

De totale omzet van de Hapimag ondernemingsgroep kon in de eerste zes maanden van het jaar met EUR 80,4 miljoen op vrijwel hetzelfde niveau van vorig jaar (EUR 81,9 miljoen) worden gehouden. Positief ontwikkelde zich daarbij de gastronomieomzet, die dankzij gerichte maatregelen voor alle 56 resorts en residenties met in totaal 7,5% tot EUR 5,5 miljoen toenam. Het operationele resultaat viel met EUR -0,7 miljoen door een teruglopende bezetting in Spanje, Portugal en Griekenland lager uit dan vorig jaar (EUR 2,2 miljoen in 2009). Het geconsolideerd resultaat leed onder de zwakke Euro en was halverwege het jaar EUR -1,9 miljoen (EUR 2,1 miljoen in 2009).

De verkoop van aandelen is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In totaal werden in alle markten ca. 2400 aandelen verkocht (1650 in het afgelopen jaar). Met name in Zwitserland waren de verkoopcijfers met een resultaat van EUR 1,8 miljoen (+ 12%) zeer verheugend.

Onzekere toekomstverwachtingen in verschillende Europese landen, evenals het vliegverbod vanwege de vulkaanuitbarsting in april, hebben de bezettingsgraad in de Hapimag resorts over de afgelopen zes maanden gereduceerd van 70,7% naar 67,9%. Dit betrof vooral de klassieke vliegbestemmingen in Spanje, Portugal en Griekenland, terwijl de resorts en residenties in Italië en Zwitserland het beter deden.


Opening stadsresidentie Dresden
De nieuwbouw van de stadsresidentie in Dresden, het in 1945 vernietigde British Hotel, verloopt volgens plan. Het gebouw met barokke gevel in de oude binnenstad wordt in de komende maanden opgeleverd en naar verwachting in november 2010 geopend.

Nieuw resortproject in Ligurië
In het voorjaar van 2010 heeft Hapimag het voorlopige koopcontract getekend voor een eersteklas kavel in Ligurië (IT). Het resortproject omvat 110 appartementen, een gebouw met bistro, zwembad en wellness, alsmede directe toegang tot de zee vanaf het terrein. Met dit resort aan de Ligurische kust breidt Hapimag haar portfolio, van momenteel 56 adressen, uit met dit resort in één van de meest geliefde regio's van Italië.

Aankoop kavel in Lissabon
Aan de Rua Sao Jose, in de directe nabijheid van de voetgangerszone in de hoofdstad van Portugal Lissabon, heeft Hapimag medio juli een kavel gekocht, met als doel op deze centrale plek een stadsresidentie met 27 appartementen te bouwen. Voor het bestaande, niet meer bewoonbare gebouw is een sloop- en bouwvergunning aanwezig. De bij de kavel horende 450 vierkante meter grote tuin moet daarentegen als bijzondere aantrekkingskracht behouden blijven. De stadsresidentie in Lissabon zal, na Albufeira (Algarve), het tweede Hapimag adres in Portugal zijn en breidt met deze topbestemming de Hapimag portefeuille uit. De bouwwerkzaamheden moeten uiterlijk in het voorjaar van 2011 starten.


De Hapimag onderneming
Hapimag is een dienstverlenende onderneming op het gebied van individuele vrijetijds- en levensinvullling en werd in 1963 opgericht. Als toonaangevende Europese aanbieder van woonrechten biedt Hapimag ca. 140.000 leden toegang tot een economisch en ecologisch duurzaam platform met 56 adressen op toplocaties in 16 landen. De leden hebben daarbij als mede-eigenaar de beschikking over meer dan 5300 appartementen voor individueel gebruik, aangevuld met een locatiespecifiek gastronomie-, wellness-, cultuur- en infrastructuuraanbod. De onderneming heeft ca.1400 medewerkers in dienst (fulltime) en realiseerde in 2009 een bedrijfsresultaat van EUR 172 miljoen. Hapimag is een naamloze vennootschap volgens Zwitsers recht met als vestigingsplaats Baar/ZG (CH). www.hapimag.com