Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Dit bericht sluit aan op het gezamenlijke persbericht van de NPO over de actie

voor Pakistan.

Actie voor Pakistan' vanuit Beeld en Geluid op Nederland 2

HILVERSUM, 25 augustus 2010 - Pakistan staat onder water. Zo'n 20 miljoen mensen zijn getroffen door de ergste overstromingen in tientallen jaren.

1 miljoen mensen worden direct met de dood bedreigd. Er is dringend noodhulp nodig voor minimaal 7 miljoen mensen. De publieke omroepen staan donderdag tussen 20.50 - 21.55 uur op Nederland 2 in een extra tv-uitzending gezamenlijk stil bij de ramp. De presentatie van deze live-uitzending is in handen van Joost Karhof en Sophie Hilbrand.

De uitzending vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum is vooral informatief van karakter. Joost Karhof ontvangt gasten die onder meer ingaan op de omvang van de ramp, de gevolgen ervan en de hulp die op korte en lange termijn nodig is. Ook wordt stilgestaan bij de scepsis die er deels leeft onder de Nederlandse bevolking als het gaat over Pakistan. Want komt het geld in zo'n land wel goed terecht? En worden de echte slachtoffers wel bereikt?

Gasten zijn onder meer Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling,

Frank van Steenbergen van de Wereldbank, de Pakistaanse schrijfster Naema Tahir en RTL-verslaggever Rik Konijnenbelt. Daarnaast is er contact met NOS-correspondent Wilma van de Maten, die speciaal voor de uizending naar Pakistan is afgereisd. Ook zijn er videobijdragen van prinses Margriet en Mies Bouwman.

Sophie Hilbrand houdt zich op in de buurt van het belpanel. Daar nemen bekende Nederlanders de telefoon om giften te noteren. Enkele namen zijn: Job Cohen, Paul Rösenmöller, Jörgen Raymann en Emile Roemer. Op donderdag 26 augustus is daarvoor speciaal het telefoonnummer 0800-1112 opengesteld. Sophie spreekt met het telefoonteam over de reacties. Ook ondervraagt zij mensen op die spontaan een gift bij Beeld en Geluid komen afgeven.

De uitzending wordt afgesloten met een muzikale bijdrage van Jeroen van der Boom. De opbrengst van de gehele actiedag wordt later op de avond in het programma Knevel en Van den Brink bekendgemaakt.