Gemeente Zoetermeer

Aanpak rond Floriadepark krijgt vervolg

Het college van B&W heeft besloten om het alcoholnuttigingsverbod voor het Floriadepark en omliggende wegen tot en met 1 januari 2011 te verlengen. Daarnaast zijn door politie en gemeente diverse maatregelen getroffen om incidenten die deze zomer plaatsvonden te voorkomen en staan er diverse activiteiten gepland voor de komende tijd.

In september vindt er in de avonduren een schouw met bewoners plaats om samen te bepalen of de verlichting van het park verder moet worden aangepast. Op 19 juli is er tijdens de bewonersavond door bewoners naar voren gebracht dat de verlichting moest worden aangepast. De gemeente heeft om de sociale veiligheid te vergroten al een aantal paden beter verlicht, zodat er 'gedwongen' routes ontstaan.

Op dit moment onderzoekt de gemeente of en zo ja welk cameratoezicht er moet komen op de plaats van de jongerenvoorziening aan het Morapad. Op 4 september organiseert de gemeente samen met MOOI een ontmoeting tussen de jongeren en omwonenden van het park. Midden oktober vindt de tweede bewonersbijeenkomst plaats om de huidige stand van zaken te bespreken en om vervolgafspraken met de bewoners te maken.

Richting de jongeren is voor een persoonsgerichte aanpak gekozen. Het is bekend wie de individuele jongeren zijn en ten aanzien van hen wordt een op maat gesneden traject gestart.

In juli is direct na de incidenten door politie en gemeente een aantal maatregelen getroffen. De gemeente heeft toen een parkverbod ingesteld dat in ieder geval tot 1 september geldt en een alcoholnuttigingsverbod dat nu verlengd is tot en met 1 januari 2011. Direct na de incidenten zijn MOOI en particuliere beveiligers ingezet. MOOI heeft zich gericht op de-escalerende acties richting de jongeren. De particuliere beveiliging was na ruim twee weken niet meer nodig. Ondertussen is er een nieuw JOP (Jongeren Ontmoetingsplek) in het park geplaatst.