Gemeente Zoetermeer

Meer Antilliaanse jongeren maken school af

De gemeente heeft 50 Antilliaanse voortijdig schoolverlaters intensief begeleid. Van hen volgen nu 16 jongeren onderwijs en 13 van deze jongeren hebben werk gevonden. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de evaluatie van afgelopen volgens de jaarrapportage Antilliaanse risicojongeren.

"Zoetermeer haalt goede resultaten met haar beleid. Het is dan ook bijzonder leuk om als voorbeeld gemeente te worden genoemd", luidt de reactie van wethouder Antillianenbeleid, Edo Haan naar aanleiding van onlangs verschenen landelijke evaluatie van de Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 (Tudjman, T., Weltevrede A.M., San M. van, Boom J. de (2010) Evaluatie Bestuurlijk ArrangementenAntillianengemeenten 21005-2008, Rotterdam: Risbo).

De aanpak van de gemeente Zoetermeer komt positief uit de evaluatie met 20 andere Antillianengemeenten. Redenen hiervoor zijn dat structureel is ingezet op het terugdringen van de oververtegenwoordiging van Antilliaanse voortijdig schoolverlaters en de verschillende projecten een samenhangend geheel vormen.

"Zoetermeer heeft een heldere focus om deze risicogroep structureel te helpen aan hun startkwalificaties en werk. De verschillende projecten sluiten goed op elkaar aan en versterken elkaar in het terugdringen voortijdig schoolverlaters onder Antillianen. Zo hebben we ook elf leerlingen geholpen aan schoolmaatschappelijk werk. Daarnaast hebben 75 jongeren aan de naschoolse activiteiten van het jongerenwerk deelgenomen, waaronder de Brassband. Dit draagt allemaal bij aan ons positieve resultaat. Dit beleid zetten we dan ook voort in 2010."