Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Wachtlijst Persoonsgebonden budget (PGB)

Sinds 1 juli is de wachtlijst voor het PGB een feit. Dit betekent dat mensen die thuis wonen en AWBZ-zorg nodig hebben, geen PGB meer kunnen krijgen zodat zij zelf zorg kunnen inkopen. Minister Klink heeft deze maatregel genomen omdat het zogenaamde "PGB subsidie plafond" van 2,1 miljard euro eind januari 2010 al werd overschreden.

Klink Normaal gesproken zou iedere aanvrager dan op een wachtlijst terechtkomen. Besloten werd dat de aanvragen tot 1 juli mochten worden toegekend door het zorgkantoor. Vanaf 1 juli komen aanvragers op een wachtlijst.

Voor mensen die al een PGB hebben verandert er niets. Zij houden hun budget.
Mensen die nu een PGB aanvragen komen op de wachtlijst voor een PGB. De PGB-belangenorganisatie Per Saldo adviseert mensen om zich op de wachtlijst te laten plaatsen en voor de overbruggingsperiode zorg in natura aan te vragen. Zorg in natura is de zorg die rechtstreeks door thuiszorginstellingen wordt geleverd.

Minister Klink heeft thuiszorginstellingen en zorgkantoren aangespoord om voor iedereen een passende oplossing te vinden. Een van zijn ideeën is om de thuiszorginstellingen een contract af te laten sluiten met de persoon die vanuit het PGB anders zorg was gaan verlenen ( bijvoorbeeld een familielid / kennis etc.).

Het is ook mogelijk om een PGB aan te vragen voor huishoudelijke hulp. Dit wordt afgehandeld door de gemeente in het kader van de WMO. Voor deze vorm van PGB is geen wachtlijst.

Per Saldo is een meldactie gestart om te inventariseren tegen welke problemen mensen aanlopen.
Meer informatie over Per Saldo.
Meer informatie over de meldactie.

Bron: Per Saldo
26 augustus 2010