Gemeente Noordwijkerhout


Noordwijkerhout en Hirado formaliseren hun vriendschapsband

Tijdens het bezoek van de Japanse delegatie uit Hirado van 17 t/m 21 augustus aan Noordwijkerhout zijn diverse gesprekken gevoerd om de uitwisseling en samenwerking een bredere basis te geven. Burgemeester Gerrit Goedhart van Noordwijkerhout en burgemeester Naruhiko Kuroda hebben overeenstemming bereikt om het uitwisselingsprogramma op drie thema's verder te verbreden:

* Jongeren

* Cultuur

* Economie en Handel

Hirado Noordwijkerhout 2010 Het programma zal de komende maanden verder worden uitgewerkt door de Stichting Hirado, in samenwerking met het Teylingen College (ten aanzien van de thema's jongeren en cultuur) en met Noordwijkerhoutse ondernemers (ten aanzien van het thema economie en handel). Sinds 2009 heeft Noordwijkerhout een vriendschappelijke band met Hirado. In 2001 is de uitwisseling begonnen als jaarlijkse voetbaluitwisseling. Inmiddels ligt er een goede basis voor een bredere uitwisseling en samenwerking.

Hirado is een belangrijke stad geweest voor Nederland. Vanaf 1609 had de VOC een handelspost in de gemeente Hirado. Daarna, vanaf 1641, bracht de Japanse overheid het over naar Decima (Nagasaki). De mooie handelspost in Hirado werd op bevel van de toenmalige regering in 1641 afgebroken, omdat het een té westerse uitstraling had.

Op zaterdagochtend 21 augustus is de delegatie weer huiswaarts gegaan, na een officieel afscheid op het gemeentehuis. Iedereen kijkt uit naar de volgende ontmoeting. Die zal plaatsvinden rond 20 september 2011: de officiële openingsdatum van de in originele staat herstelde handelspost.