Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Bijzonder veel regen met wateroverlast

26 augustus 2010 - Vandaag valt er veel regen en soms is de neerslag intensief, waardoor wateroverlast kan optreden. Vanavond bereikt een nieuw regengebied met enige uren achtereen neerslag ons land. Zie ook onze extra waarschuwingen.
Kring om de zon, water in de ton... De kring om de zon die ontstaat door breking van zonlicht in ijskristalletjes, was gisteren een voorbode van de verwachte regen (foto: Jannes Wiersema). Kring om de zon, water in de ton... De kring om de zon die ontstaat door breking van zonlicht in ijskristalletjes, was gisteren een voorbode van de verwachte regen (foto: Jannes Wiersema). Een volledig verregende augustusdag komt niet vaak voor. Ook de hoeveelheden zijn groot. Op veel plaatsen komt er vandaag zo'n 20 tot 40 mm bij in de regenmeter, op een aantal plaatsen meer dan 50 mm. Op het KNMI weerstation op Schiphol werd vanochtend al 48 mm gemeten en inmiddels is er al weer een aantal millimeters bijgekomen.

Normaal valt er in de hele maand augustus zo'n 60 mm. Die maandsom is na de vele regen van de afgelopen weken al ruimschoots overtroffen. Gemiddeld over het land was tot vanochtend al 95 mm gevallen. Op veel plaatsen heeft augustus al 100 tot 150 mm opgeleverd en na de regen van vandaag staat de teller lokaal al op meer dan 200 mm.

Voorlopig wisselvallig met regen en wind
De komende dagen houdt het wisselvallige weer met regelmatig regen en soms ook veel wind aan. Midden volgende week met september op de kalender knapt het weer op en is er een grote kans op een overgang naar droger en rustiger zomerweer met temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

Regen en hitte in Europa
Ook in de ons omringende landen zijn waarschuwingen van kracht voor veel regen. In het zuiden van Europa is de aandacht gericht op de hitte. Op verschillende plaatsen in het gebied van de Middellandse Zee worden temperaturen gemeten tussen 35 en 40 graden. Waarschuwingen voor Europa op www.meteoalarm.eu.

---

Voorlopige neerslagkaart: augustus is een natte maand. Op verschillende plaatsen is tussen 1 en 25 augustus meer dan 100 mm gevallen tegen een landelijk gemiddelde maandsom van 60 mm normaal (Bron: KNMI) Regenhoeveelheden 21-25 augustus West-Europa (Bron: KNMI) Eerste uitgave: 16-08-10