Gemeente Waddinxveen


College presenteert collegeprogramma 2010 â 2014 "Gaan voor Waddinxveen"

Het college van B&W heeft haar ambities vastgelegd in het collegeprogramma âGaan voor Waddinxveenâ. Rode draad is dat er de komende vier jaar wordt gewerkt aan een Waddinxveen waar burgers en gemeente dichter bij elkaar staan. Waarin ze elkaars kracht en verantwoordelijkheid gaan kennen en benutten. Waar de gemeente waar nodig de burger en de samenleving ondersteunt en op een doordachte en praktische manier (samen) werkt. Het college wil werken aan een Waddinxveen dat volop in ontwikkeling is, met een eigen identiteit en een aantrekkelijke leef- en werkomgeving. Om dit te bereiken wil de gemeente o.a. inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen veel nadrukkelijker dan vroeger betrekken bij de voorbereiding van beleidskeuzes.

Drie speerpunten

Het collegeprogramma rust op drie peilers: Meedoen, Leefbaarheid en Besturen.
Met Meedoen wil de gemeente alle inwoners in staat stellen mee te doen aan de samenleving. Daarbij wil het college een groter beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de individuele burger. Ook willen ze meer dan voorheen gebruik maken van de kracht en de kennis van iedereen in de samenleving.
Met Leefbaarheid streeft het college naar een zelfstandig Waddinxveen waar het voor jong en oud, nu en in de toekomst, goed wonen, werken en recreëren is.
Het Besturen richt zich op een gemeentebestuur dat voor de burger open, transparant en benaderbaar is. Om dat goed vorm te geven wil het college zich heroriënteren op rollen en taken. Daarnaast wil het college burgers zo min mogelijk belasten met administratieve verplichtingen.

Ambities afbakenen

Het nieuwe college treedt aan in een periode van economische recessie en forse bezuinigingen vanuit het Rijk. Het collegeprogramma omvat dan ook een stevige opgave, die alleen waar te maken is als ambities realistisch zijn en worden afgebakend. In dit kader heeft het college keuzes gemaakt waarbij ze telkens scherp hebben afgewogen welke zaken wettelijk verplicht, onvermijdelijk, nuttig of wenselijk zijn. Het college heeft een discussie gevoerd over beleidskeuzes en daar is een aantal ombuigingen cq. bijstellingen uit voortgekomen. Zo zal de ambtelijke organisatie structureel afgeslankt worden, een groot deel van de ombuigingen blijft echter ook niet onopgemerkt voor de samenleving.
Ondanks de stevige opgave wil het college gaan voor Waddinxveen. Dat betekent dat ambities helder en meetbaar zijn geformuleerd, zodat de burger het college over vier jaar daarop kan aanspreken.

Hoorzitting

Het collegeprogramma wordt behandeld in de gemeenteraad op 22 september en in de voorafgaande commissies. Het collegeprogramma is de input voor de programmabegroting. Deze begroting wordt behandeld en vastgesteld op 10 november 2010 in de gemeenteraad en ook behandeld in de voorafgaande commissies.

De gemeenteraad organiseert een hoorzitting voor inwoners en organisatie om hun visie kenbaar te maken op het collegeprogramma. Datum 9 september, aanvang 20.00 uur in de Raadzaal. Aanmelden kan uiterlijk op 7 september via de griffie, tel. 0182 624 628. Meer informatie volgt binnenkort op onze website. Â

Collegeprogramma 2010 â 2014 "Gaan voor Waddinxveen"