Waterschap Aa en Maas


Sam is gek op buizen; een magische belevenis op de rioolwaterzuivering

Het leek wel een `doe een wens actie'. De vader van Sam Blom uit 's-Hertogenbosch schreef waterschap Aa en Maas over de passie van zijn vijfjarige zoon: buizen. "Als Sam boven de wc doortrekt, springt hij het liefst zijn poepje achterna. Hij rent van de ene leiding naar de andere om te luisteren waar alles heen gaat." De wens van Sam: met eigen ogen zien waar zijn poepje naartoe gaat en wat ermee gebeurt?" En zo werd hij de jongste VIP-gast ooit op de rioolwaterzuivering in 's-Hertogenbosch.

Voor kinderen van groep 7 en 8 organiseert Aa en Maas wel vaker excursies op de zuivering. Omdat dit inhoudelijk te moeilijk is voor Sam, krijgt hij bij uitzondering een één op één behandeling. De kleine VIP liet zich door zijn ouders brengen. Helemaal opgewonden was hij, toen hij kennismaakte met de voor hem magische buizenstelsels op de zuivering.

De weg van het wc-papiertje
Op een stuk wc-papier schreef Sam zijn naam en spoelde dit door de wc. Sams excursie, het volgen van het papiertje, kon beginnen. Vader Roy: "Echt heel bijzonder voor een kind dat gek is op buizen. Soms maken we thuis zelfs kruipruimten en putten open om Sam te laten kijken. En mocht er ergens een verstopping in de straat zijn en de leidingen liggen bloot dan is het een feest voor hem."

Luisteren aan buizen
Op de zuivering legde Sam zijn oor tegen de buizen om te horen of er iets doorheen stroomde. Zijn toiletpapiertje bijvoorbeeld! Ook nam hij een kijkje in de bassins waar het proces van zuiveren plaatsvindt. Door het relatief vele water dat afgelopen tijd is gevallen, was het spectaculair bij de wateruitlaat. Dit is de plek waar al het afvalwater, dus ook dat wat Sam had doorgetrokken, weer gezuiverd terug de natuur in gaat. Sam zag kolkend water weer schoon richting de Dieze stromen, zónder zijn toiletpapiertje. Spannend voor zo'n klein kereltje.

Toch was Sam een beetje teleurgesteld. Hij had gedacht door grote ondergrondse buizen te kunnen lopen, maar dat was niet mogelijk. Gelukkig lagen er wel grote buizen achter op het terrein en daar kon Sam nog even helemaal zijn lol op.

Tot slot nog even naar een filmpje gekeken. Dat kwam Sam goed uit want hij had een lange wandeling gemaakt op de zuivering. sam176abc.jpg (286 Kb)
Leerkrachten van groep 7 en 8 en het voortgezet onderwijs kunnen een afspraak maken voor een excursie op een van de rioolwaterzuiveringen. Kijk daarvoor op www.aaenmaas.nl/educatie. En op 3 oktober zijn de rioolwaterzuiveringen in `s-Hertogenbosch, Aarle-Rixtel en Haps geopend voor het publiek van 11.00-15.00 uur.