Ministerie van Defensie

WK militaire vijfkamp van start

26 augustus 2010, 11.52 uur

Het startschot voor het 57e WK militaire vijfkamp wordt morgen gegeven op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, de thuisbasis van 11 Luchtmobiele Brigade. Gedurende een week binden ruim 200 atleten uit 27 landen de sportieve strijd met elkaar aan.

Militaire vijfkamp is een sport die alleen door militairen wordt beoefend en bestaat uit de onderdelen cross country, schieten, werpen, hindernisbaan en hinderniszwemmen. De vijfkamp belichaamt met deze sportdisciplines de specifieke competenties die militairen nodig hebben om hun dagelijkse werkzaamheden uit te kunnen oefenen: doorzettingsvermogen, fitheid, snelheid en strategie.

Van 27 augustus tot en met 2 september zijn de onderdelen cross country, hindernisbaan, hinderniszwemmen en enkele ceremoniële evenementen open het publiek.

Conseil International du Sport Militaire

De Nederlandse delegatie van een sportevenement loopt over een atletiekbaan.

Dit wereldkampioenschap wordt georganiseerd door het Bureau Internationale Militaire Sport onder auspiciën van de internationale militaire sportkoepel Conseil International du Sport Militaire (CISM). Nederland was in 1948 een van de grondleggers van CISM. Intussen telt deze organisatie 133 landen en is daarmee na het IOC en de FIFA de grootste overkoepelende sportorganisatie ter wereld.

Mijlpaal

Tijdens dit kampioenschap wordt een belangrijke mijlpaal bereikt: dit is het 40e wereldkampioenschap dat Nederland organiseert sinds 1948 en het WK militaire vijfkamp wordt voor de vijfde keer in Nederland gehouden.