Gemeente Wageningen

benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

Prof. dr. ir. H. van Keulen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

Professor Van Keulen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn bijzondere wetenschappelijke verdiensten.

Donderdagmiddag 26 augustus heeft burgemeester G.J.M. van Rumund een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan prof. dr. ir. H. (Herman) van Keulen uit Wageningen. De uitreiking vond plaats in Kasteel Doorwerth tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de pensionering en het emeritaat van professor Van Keulen.

De heer Van Keulen was als wetenschappelijk onderzoeker, en later ook als hoogleraar, decennia lang verbonden aan de Wageningen Universiteit (voorheen Landbouw Hogeschool Wageningen), de Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek/Plant Research International en het Centrum voor Agrobiologisch Onderzoek te Wageningen. Zijn activiteiten op het gebied van landbouw, milieu en duurzame ontwikkeling zijn nationaal en internationaal van grote betekenis.

In de groep van professor De Wit, hoogleraar Theoretische Productie-Ecologie, heeft de heer Van Keulen baanbrekend onderzoek verricht naar de ontwikkeling en toepassing van wiskundige modellen om bodem-gewasinteracties kwantitatief te analyseren met computermodellen. Hij behoorde wereldwijd tot de eersten die dergelijke modellen ontwikkelden.

De heer Van Keulen was de wetenschappelijke spil van een aantal onderzoeksprojecten, gericht op het effect van droogte en bodemvruchtbaarheid op landbouw in West-Afrika. Het inzicht dat dit onderzoek opleverde is nog altijd essentieel en actueel. De heer van Keulen liep, nationaal en internationaal gezien, in de voorhoede bij het ontwikkelen van een geïntegreerd modelinstrumentarium voor bèta- en gammaonderzoek.

Op inspirerende wijze wist de heer Van Keulen vakmanschap en passie in de wetenschap over te brengen op anderen. Met grote toewijding heeft hij een 50-tal promovendi, afkomstig uit 17 landen, begeleid. Hij is (mede)auteur van tal van wetenschappelijke publicaties en publiceerde ruim 150 artikelen in internationale tijdschriften. Hij werd regelmatig gevraagd als spreker op internationale congressen en trad diverse keren op als docent bij internationale cursussen, zowel in Wageningen als in het buitenland.